J.nr.

                                                                                                                 

Text Box: j.nr. 08-167039
Dato : 1. december 2008

 

 

 

 

Til

                          Folketingets Skatteudvalg

 

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 87 af 17. november 2008.

(Alm. del).

 

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S)

 

 

 

 

 

 

 

 

                          Kristian Jensen

 

 

                                                                              /Tina R. Olsen


Spørgsmål 87:

Ministeren bedes på baggrund af artiklen "Opsang til grænsekøbmænd" i Flensborg Avis den 15. november 2008 give en redegørelse for omfanget af problemet med grænsekøbmænd, der sælger eksempelvis øl og sodavand i langt større partier end den vejledende mængde for privates indførsel i Danmark.

 

Svar:

I Skatteministeriets grænsehandelsrapport fra juni 2007 er grænsehandlen estimeret herunder mængden af den illegale indførsel af øl og sodavand. Det blev vurderet, at mængden af den illegale indførsel af øl var på ca. 10 mio. liter og af sodavand på ca. 8 mio. liter om året. Den illegale indførsel omfatter såvel ulovlig indførsel af erhvervsmæssig karakter, dvs. til videresalg, som privates indførsel til venner og bekendte.

 

De i spørgsmålet nævnte vejledende mængder er fastsat i Cirkulationsdirektivet og angiver blot et niveau for, hvornår SKAT kan begynde at interessere sig nærmere for anvendelsen. Hvis den rejsende kan sandsynliggøre, at den indførte mængde er til eget brug, kan de vejledende mængder overskrides.

 

Som der i svaret til SAU alm. del spørgsmål 89, FT 2008/09, 1. samling er redegjort nærmere for, har SKAT haft en række drøftelser i 2006 og 2007 med grænsekøbmændene om, at salg i hele paller skulle undgås, og at alt salg skal gå igennem kassen, så der ikke sker salg af bagdøren. Da der er tale om aktiviteter på tysk grund, er der alene tale om en frivillig aftale med grænsekøbmændene og deres organisation. På trods heraf har SKAT konstateret ved en tidligere aktion i 2007, at der i visse tilfælde skete salg af øl i paller af bagdøren uden for forretningernes normale åbningstid. SKAT havde endvidere modtaget informationer om, at den ulovlige grænsehandel især skete ved Femern og ikke så meget langs den sønderjyske landegrænse.

 

Kontrolaktionen har desværre vist, at informationerne var korrekte, og jf. svarene på SAU alm. del spørgsmål 88 og 89, FT 2008/09, 1. samling, vil SKAT i den kommende tid fortsat have fokus på området.