Til
                   Folketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 58 af 10. november 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Frank Aaen (EL).
(Alm. del).
Kristian Jensen
                                          /Birgitte Christensen
                       Â
Ministeren bedes beregne provenuet i 2009 hvis alle kapitalindkomster beskattes som arbejdsindkomst.
Svar:
Efter de gældende regler beskattes kapitalindkomst meget forskelligt afhængigt af, om der er tale om, at en person har negativ eller positiv nettokapitalindkomst. Endvidere afhænger beskatningen af, hvilke kilder kapitalindkomsten stammer fra. Således gælder der særlige beskatningsregler for aktieindkomst bestående af udbytter og aktieavancer.
Generelt gælder det, at kapitalindkomst ikke medregnes til grundlaget for arbejdsmarkedsbidraget. Bortset herfra beskattes positiv nettokapitalindkomst ligesom arbejdsindkomst, dvs. med op til 59 pct. plus kirkeskat. Negativ nettokapitalindkomst har derimod en lavere skattemæssig fradragsværdi på ca. 33,5 pct., idet denne indkomst kun kan fratrækkes ved beregningen af kommune- og kirkeskatten samt sundhedsbidraget til staten.
Aktieindkomst beskattes særskilt efter en progressiv skala med op til 45 pct. for den del af aktieindkomsten, der overstiger 106.100 kr. (2009). Herudover betales der selskabsskat på 25 pct. af udbytteindkomsten, før der sker udlodning til aktionærerne.
En generel beskatning af al kapitalindkomst på lige fod med arbejdsindkomst vil indebære, at aktieindkomst og kapitalindkomst sammenlægges og beskattes som personlig indkomst. Dvs. at der også gives fuldt fradrag for negativ nettokapitalindkomst (renteudgifter), og endvidere at kapitalindkomsten indgår i grundlaget for arbejdsmarkedsbidraget.
Lægges disse forudsætninger til grund, skønnes en beskatning af al kapitalindkomst som arbejdsindkomst at medføre et umiddelbart provenutab i størrelsesordenen 9,0 mia. kr. årligt.
At der samlet set bliver tale om et provenutab skyldes, at provenutabet ved at give fuld fradragsret for negativ nettokapitalindkomst, dvs. med en skatteværdi på op til ca. 63 procent mod nu ca. 33,5 procent, overstiger merprovenuet ved den højere indkomstbeskatning af aktieindkomst, og ved at positiv nettokapitalindkomst pålægges AM-bidrag.
Der er ikke i denne sammenhæng foretaget en analyse af de omfattende afledet samfundsøkonomiske konsekvenser på bl.a. opsparingen, boligmarkedet og kapitalmarkederne af en sådan skatteændring.