Skatteudvalget 2008-09
SAU Alm.del
Offentligt
739605_0001.png
739605_0002.png
J.nr. 2009-618-0015Dato: 7. oktober 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 552 af 16. september2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nick Hækkerup(S).(Alm. del).
Kristian Jensen/Ivar Nordland

Spørgsmål:

Under henvisning til skatteministerens orientering af 17. august 2009 til udvalget,jf. alm. del - bilag 376 om kommentar til artiklen "Danmark er et populært skattely" i Berling-ske Tidende den 7. august 2009, ønskes følgende spørgsmål besvaret:Efter i 3. afsnit at have omtalt reglerne i moder datterselskabsdirektivet, hvorefter udbytter mel-lem datterselskaber og moderselskaber i EU er skattefri i begge lande, anfører ministeren i 4.punktum: "Tilsvarende forhold følger af langt de fleste dobbeltbeskatningsoverenskomster, somDanmark indgår."Er det imidlertid ikke korrekt, at en gennemgang af Danmarks dobbeltbeskatningsoverenskom-ster med andre lande viser, at der i stort set alle overenskomster er tillagt det land, hvorfra ud-byttet betales (datterselskabslandet), en ret til at beskatte udbyttet med 5 pct.? Og mener mini-steren i givet fald ikke, at der så er en uoverensstemmelse mellem dette forhold og den i 3. af-snit, 4. punktum anførte påstand?

Svar:

Dobbeltbeskatningsoverenskomsterne medfører, at den danske kildeskat på datterselskabs-udbytter skal frafaldes eller nedsættes (eksempelvis til 5 pct.). Danmark er således forplig-tet til at skattefritage datterselskabsudbytterne (helt eller delvist).Det er dansk forhandlingspolitik, at kildebeskatningen på datterselskabsudbytter bør frafal-des helt, når det andet land også har selskabsbeskatning. Overskuddet er jo i disse tilfældeallerede beskattet i datterselskabet og formuen vil ikke kunne akkumuleres skattefrit i mo-derselskabet. Dansk kildeskat vil således kunne medføre økonomisk dobbeltbeskatning –og vil kunne virke hæmmende for udenlandske investeringer her i landet.Det er imidlertid ikke altid, at de danske synspunkter i forhandlingerne deles fuldt ud afmodparten, hvorfor der til tider laves kompromiser. Vi har imidlertid i overenskomsternemed en række ikke-EU-lande aftalt, at der ingen kildeskat skal være på datterselskabsud-bytter. Det gælder eksempelvis væsentlige overenskomster som dem med USA, Schweiz,Norge og Island samt den nye overenskomst med Israel.
Side 2