Skatteudvalget 2008-09
SAU Alm.del
Offentligt
j.nr. 09-126453Dato : 21. august 2009
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 458 af 14. juli 2009.(Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Kristian Jensen
/Tina R. Olsen
Spørgsmål 458:
På baggrund af vedlagte artikel i Erhvervsbladet den 19. juni 2009 ”Skat inddri-ver fup-gæld” bedes ministeren oplyse, hvilke initiativer han vil tage på bag-grund af den i artiklen nævnte problemstilling.Svar:
Indledningsvist vil jeg gerne bemærke, at det ville være helt uacceptabelt, hvisSKAT medvirker til noget, der kan fortolkes som kriminelt som indiceret i dennævnte artikel. Det er imidlertid ikke tilfældet, idet SKAT har oplyst:”Når en virksomhed kommer i restance til SKAT, iværksætter SKAT inddrivelseaf restancen i overensstemmelse med de gældende regler herunder brug af deinddrivelsesværktøjer, som lovgivningen foreskriver.Et af inddrivelsesværktøjerne er, at SKAT kan foretage udlæg i en virksomhedsaktiver, hvortil hører den portefølje af fakturatilgodehavender, som virksomhe-den har udstedt til sine kunder.SKAT gennemfører udlægsforretninger i overensstemmelse med retsplejelovensregler, hvilket blandt andet medfører, at den ansvarlige for virksomheden haroplysningspligt og udtaler sig under straffeansvar.Såfremt SKAT ikke under en udlægsforretning kan konstatere og/eller der frem-kommer oplysninger om, at et fakturatilgodehavende hviler på et ukorrekt grund-lag, er SKAT som udgangspunkt berettiget til at lægge til grund, at fakturerings-grundlaget har været korrekt, og at den pågældende kunde skylder beløbet.SKAT har selvsagt ingen interesse i at foretage udlæg i fakturaer, som SKAT påforhånd har viden eller berettiget mistanke om er udstedt på et ukorrekt grundlag,idet sådanne udlæg ikke har nogen eller alene minimal værdi.Såfremt den pågældende kunde ikke mener at være forpligtet til at betale enmodtaget faktura eller i øvrigt har indsigelser mod faktureringsgrundlaget, bedesden pågældende meddele SKAT dette. Dette fremgår i øvrigt af det standardbrev,SKAT sender til kunden. Ligeledes afgør kunden selv i hvilket omfang han/hunvælger at betale den modtagne faktura. Kunden er i alle tilfælde altid berettigettil at få prøvet sin indsigelse i retten. Dette gælder uanset om SKAT har foretagetudlæg i fakturaen eller ej. Der er derfor ingen risiko for, at SKAT modtager ind-betalinger af fakturabeløb fra en virksomheds kunde, hvor kunden ikke selv me-ner rettelig at skylde beløbet. ”På baggrund af ovenstående ser jeg ikke anledning til at foretage initiativer påbaggrund af det i artiklen anførte.
2