Skatteudvalget 2008-09
SAU Alm.del
Offentligt
678070_0001.png
678070_0002.png
Folketingets SkatteudvalgChristiansborg
Finansministeren
4. maj 2009
Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 368 af 29. april 2009 (Alm.del).Spørgsmål:
Ministeren bedes tilsende udvalget sit talepapir fra samrådet den 29. april 2009 omsamrådsspørgsmål P (ECOFIN-rådsmøde den 5/5-09), jf. alm. del –samrådsspørgsmål P.Svar:
Det talte ord gælder.Vedr. ECOFIN 5.maj 2009 – samrådsspørgsmål PKommissionen har fremsat et forslag om ændring af tobaksafgiftsdirektivernemed henblik på at modernisere og forenkle de nuværende regler for afgiftssatserog afgiftsstrukturen, samt for at øge hensynet til folkesundheden i reguleringen.Ændringsforslaget omfatter bl.a. en forhøjelse af minimumsafgiften på cigaretter,en tilnærmelse af afgiften på rulletobak i forhold til cigaretter, samt en række tek-niske ændringer - herunder ændring af beregningsbegrebet for cigaretafgifter samtspecificering af definitionen af forskellige tobaksprodukter.På det kommende ECOFIN forventes formandskabet at fremlægge et kompro-misforslag. Forslaget reducerer den minimumsafgiftssats på 122 EUR pr. 1000stk. cigaretter, som Kommissionen har foreslået, til 118 EUR, og der indføres enlængere frist for de lande, der skal hæve deres afgiftssatser mest for at opfyldeminimumsafgiften.Forudsat at forslaget om forhøjelse af tobaksafgifterne i Forårspakke 2.0 vedtages,opfylder Danmark allerede fra 2010 minimumsafgiftssatserne i både Kommissio-nens og formandskabets forslag.Forslaget ventes derfor ikke i sig selv at få betydning for de danske afgifter.Regeringen kan generelt støtte forslaget om en forhøjelse af minimumssatsernefor tobaksafgifter og ser helst, at Kommissionen oprindelige forslag bibeholdes.Fra dansk side har vi en klar interesse i, at de øvrige EU-lande hæver afgifterne såtæt som muligt til det danske niveau for at begrænse grænsehandelen.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Regeringen kan imidlertid støtte kompromisforslaget og vil arbejde for, at mini-mumsafgiftssatsen ikke bliver mindre end de 118 EUR, som er foreslået af for-mandskabet.Kommissionen ventes at præsentere en meddelelse om god regeringsførelse påskatteområdet – både i forhold til tiltag inden for EU samt i forhold til EU´s afta-ler med tredjelande.Meddelelsen bygger videre på ECOFIN´s konklusioner fra den 14. maj 2008,hvor man fremhævede betydningen af god regeringsførelse på skatteområdet,herunder i forhold til gennemsigtighed, informationsudveksling og fair skattekon-kurrence.Kommissionens meddelelse tager endvidere udgangspunkt i det momentum, derer skabt i forbindelse med G20-mødet den 2. april.Kommissionen ventes bl.a. at opfordre til vedtagelse af tre direktivforslag omadministrativt samarbejde og informationsudveksling inden for EU. Det drejer sigom bistandsdirektivet, inddrivelsesdirektivet og rentebeskatningsdirektivet.Herudover ventes Kommissionen at opfordre til øget fokus på internationalt sam-arbejde på skatteområdet ved udarbejdelse af aftaler med tredjelande – herundersærligt i forhold til forbedring af aftalerne med Schweiz, Liechtenstein, Monaco,Andorra og San Marino i forbindelse med rentebeskatningsdirektivet, samt frem-skyndelse af drøftelser om transparens og informationsudveksling med øvrigetredjelande som Singapore, Hongkong og Macao.ECOFIN ventes at tage Kommissionens præsentation til efterretning.
Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen