Folketingets Skatteudvalg

Christiansborg

Finansministeren

2. marts 2009

 

Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 233 af 26. februar 2009 (Alm. del).

Spørgsmål:

Ministeren bedes tilsende udvalget sit talepapir fra samrådet den 26. februar 2009 om samrådsspørgsmål E (Fiskale EU-forslag) og samrådsspørgsmål H (ECOFIN-rådsmøde den 10/3-09).

 

Svar:

Det talte ord gælder.

Vedr. ECOFIN 10.marts 2009 – samrådsspørgsmål H

Det tjekkiske formandskab har sat nedsat moms på dagsordenen igen på ECOFIN i marts og ventes at forsøge at lukke sagen på mødet.

 

På Det Europæiske Råd i december 2008 fremgik det af konklusionerne, at ECOFIN blev anmodet om at finde en ”afklaring” på spørgsmålet om anvendelsen af nedsatte momssatser i ”visse sektorer” inden DER i marts. På mødet i februar havde ECOFIN en politisk drøftelse af sagen uden at nå til enighed vedrørende en definition af hvilke sektorer, der er genstand for DER-konklusionerne.

 

Der foreligger ikke noget udkast vedrørende hvilke sektorer, der bør omfattes af en udvidelse af nedsat moms, men formandskabet har tilsyneladende lyttet sig frem til en udvidelse med de arbejdskraftintensive tjenesteydelser, herunder restaurantydelser.

 

Fra dansk side er vi fortsat skeptiske i lyset af de meget overbevisende argumenter for at reducere anvendelsen af nedsat moms og det er fortsat regeringens mål, at det samlede anvendelsesområde for nedsat moms ikke udvides.

 

Vedr. EOCFIN i resten af 1. halvår 2009 – samrådsspørgsmål E

Nu vil jeg kort redegøre for de sager, som ECOFIN ventes at drøfte under den resterende del af det tjekkiske formandskab.

 

For så vidt angår adfærdskodeks for erhvervsbeskatning ventes ECOFIN, som det er sædvanlig praksis, at modtage en statusrapport fra arbejdsgruppen, der overvåger medlemslandenes overholdelse af adfærdskodeksen.

 

For så vidt angår rentebeskatningsdirektivet har Kommissionen fremsat et forslag til ændring af dette direktiv. Forslaget indeholder en række ændringer med det formål at lukke huller samt begrænse de administrative byrder.

 

Formandskabet har annonceret, at det vil søge at færdigbehandle Kommissionens forslag om ændringer i tobaksafgiftsdirektiverne. Formandskabet er dog ikke kommet med et kompromisforslag og sagen drøftes fortsat på arbejdsgruppeniveau.

 

Det væsentlige i forslaget er en forhøjelse af minimumafgifterne på tobaksvarer.

 

For så vidt angår forsikringsydelser og finansielle ydelser ventes formandskabet at fortsætte arbejdet med Kommissionens forslag.

 

Forslaget fra Kommissionen går ud på at harmonisere de momsfritagne ydelser på forsikringsområdet og det finansielle område. Kommissionen foreslår også, at medlemslandene skal tillade virksomheder frivillig momsregistrering for salg af momsfritagne forsikrings- og finansielle ydelser, hvilket giver fradragsret for momsen på indkøb.

 

Der er generel modstand blandt medlemslandene mod denne del af forslaget, også fra dansk side, hvilket hovedsageligt skyldes, at det vil medføre et omfattende provenutab. Desuden har medlemslandene allerede i dag mulighed for at tillade en sådan momsregistrering.

 

For så vidt angår tekniske ændringer af momsdirektivet ventes formandskabet at fortsætte arbejdet med Kommissionens direktivforslag.

 

Forslaget indebærer, at momsfradragsretten i relation til visse former for fast ejendom skærpes, således at virksomheder ikke kan trække moms fra vedrørende den del af et byggeri, der skal anvendes privat.

 

Regeringen er positiv over for forslaget.

 

For så vidt angår bekæmpelse af momssvig inden for rammerne af det gældende momssystem ventes formandskabet at fortsætte arbejdet.

 

Kommissionen har fremsat det første af en række forslag, som bl.a. omfatter indførelse af grænseoverskridende solidarisk hæftelse for moms.

 

Regeringen er umiddelbart skeptisk over for dette forslag, da det kan medføre, at danske virksomheder, der ikke har svindlet, kan komme til at hæfte for deres kunders moms i et andet EU-land.

 

Som udgangspunkt er regeringen dog positivt indstillet over for tiltag, hvor vi i fællesskab med de andre EU-lande på en effektiv måde kan styrke kampen mod svig.

 

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen