J.nr.
                                                                                                               Â
Til
                         Folketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 213 af 9. februar 2009.
(Alm. del).
                         Kristian Jensen
                                                                             /Tina R. Olsen
"Vil ministeren endvidere redegøre for udbredelsen af erhvervskortet, og for hvilke persongrupper kortet i skattemæssig henseende er interessant for (f.eks. antal km til arbejde)?"
Svar:
SKAT har oplyst følgende:
â€Arbejdsgivere skal indberette til told- og skattemyndighederne, hvis der som led i et ansættelsesforhold ydes frikort til offentlig befordring. Indberetningen foretages ved, at der ved eIndkomstindberetningen sættes kryds i rubrik 63.
Rubrik 63 omfatter alle former for frikort til offentlig befordring, som ydes til ansatte m.v. Ud over de i spørgsmålet nævnte erhvervskort, som ansatte tilbydes enten med eller uden bruttolønstræk, skal også de frikort til offentligbefordring som eksempelvis værnepligtige modtager fra Forsvaret og som ansatte i DSB og BaneDanmark modtager, indberettes i rubrik 63.
Ved systemudtræk kan det konstateres, at der for 2008 er indberettet, at i alt 22.965 skatteydere har fået et frikort til offentlig befordring.
Det følger af ligningslovens § 9 C, stk. 2, at fradrag for befordring mellem hjem og arbejde kun kan foretages for den del af befordringen pr. arbejdsdag, der overstiger 24 kilometer.
Som det fremgår af svaret på spørgsmål 212 (SAU, alm. del) er arbejdsgiverbetalt transport mellem hjem og arbejde skattefri, forudsat at medarbejderen undlader at tage befordringsfradrag for transporten mellem hjem og arbejde.
For persongrupper, der har mindre end 24 kilometer til og fra arbejde er erhvervskortet således en ubetinget fordel og skattemæssigt meget interessant, da de får adgang til arbejdsgiverbetalt transport uden at de skal give afkald på befordringsfradraget.
Har arbejdstageren mere end 24 kilometer til og fra arbejde, skal arbejdstageren give afkald på befordringsfradraget, men kan stadig opnå kontante fordele, både i de tilfælde, hvor erhvervskortet er finansieret fuld ud af arbejdsgiveren og i de tilfælde, hvor dette finansieres ved træk i medarbejderens løn før skat.
I det omfang prisen for erhvervskortet fratrækkes i medarbejderen bruttoløn, får medarbejderen den fordel, at kortets reelle pris reduceres, da prisen fratrækkes i lønnen inden skat. Hvor meget kortets pris reduceres med afhænger af, hvor langt den pågældende medarbejder har til arbejde og dermed antal zoner, som der betales for samt den pågældende medarbejders aktuelle skatteprocent.
For 2 personer med samme afstand mellem hjem og arbejde vil et erhvervskort, som følge af lønnedgangen, være mere interessant for dem, der har en høj skatteprocent set i forhold til personer, der har en lavere skatteprocent.â€