J.nr.

                                                                                                                 

Text Box: j.nr. 09-032467
Dato : 5. marts 2009

 

 

 

 

Til

                          Folketingets Skatteudvalg

 

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 212 af 9. februar 2009.

(Alm. del).

 

 

 

 

 

 

 

 

                          Kristian Jensen

 

 

                                                                              /Tina R. Olsen


Spørgsmål 212:

"Vil ministeren redegøre nærmere for de skattemæssige konsekvenser for modtagere af erhvervskortet, og herunder oplyse hvilken betydning kortet har for modtagernes befordringsfradrag, samt hvordan ordningen administreres?"

 

Svar:

SKAT har oplyst følgende:

”Et erhvervskort er et almindeligt pendlerkort til bus, tog, metro m.v., der købes af arbejdsgiveren, og som stilles til rådighed for medarbejderen til brug for transport mellem hjem og arbejde.  

 

Erhvervskortet kan finansieres enten ved at prisen trækkes fra i medarbejderens løn før skat efter den såkaldte bruttolønsordning eller alternativt ved at arbejdsgiveren fuldt ud finansierer kortet, dvs. uden træk i medarbejderen bruttoløn.

 

Arbejdsgiverbetalt transport mellem medarbejdernes sædvanlige bopæl og arbejdspladsen er som udgangspunkt skattepligtig. Værdien beskattes som personlig indkomst, jf. ligningslovens § 9 C, stk. 7.

 

Beskatningen af arbejdsgiverbetalt transport mellem hjem og arbejde bortfalder dog, hvis medarbejderen undlader at tage befordringsfradrag efter reglerne i ligningslovens § 9 C, stk. 1 -4.  

 

Den ansattes frikort til offentlig befordring medfører således ikke anden beskatning end bortfald af fradraget for befordring mellem hjem og arbejde, medmindre kortet i væsentligt omfang benyttes til anden privat befordring.

 

Yder arbejdsgiveren et frikort til offentlig befordring, skal dette indberettes til told og skattemyndighederne. Dette skal ske ved at arbejdsgiveren sætter kryds i rubrik 63 ved eIndkomstindberetningen. Dette sikrer, at medarbejderen ikke samtidig er berettiget til befordringsfradrag. Derimod har arbejdsgiveren hverken oplysnings- eller kontrolpligt i forhold til medarbejderens anden private brug af kortet.”