Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
710898_0001.png
710898_0002.png
710898_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
4. august 2009Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1255JEE42025
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 999 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. juli 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Brian Mikkelsen/Johan Legarth
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 999 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”I hvor mange tilfælde har Datatilsynet siden indførelsen aflogningsbekendtgørelsen tjekket om datasikkerheden er i or-den i forhold til logning af data, herunder om de bliver slettetefter 12 måneder.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelse fra Datatilsynet, hvortil der henvises:”1. Datatilsynet har ved brev af 1. juli 2009 bedt Justitsmini-steriet klargøre, hvad oplysningerne i en statistik over log-ningsbekendtgørelsens anvendelse, som er udarbejdet til brugfor afrapportering til EU-kommissionen og tillige sendt tilFolketingets Retsudvalg, dækker over.Hvis besvarelsen af Datatilsynets spørgsmål bekræfter, at op-lysninger lagret efter logningsbekendtgørelsen ikke er slettetefter et år, har Datatilsynet – til brug for sagens videre be-handling – endvidere anmodet Justitsministeriet om at oplyse,hvilke teleselskaber mv. der har foretaget de omhandlede re-gistreringer.Når forholdet er nærmere belyst, vil Datatilsynet beslutte, omder skal tages yderligere skridt i sagen.

2.

Herudover kan det oplyses, at de europæiske datatilsyns-myndigheder i artikel 29-gruppen1er ved at gennemføre enkoordineret undersøgelse vedrørende teleudbydernes registre-ring og opbevaring af oplysninger om teletrafik i medfør afden nationale lovgivning – i Danmark logningsbekendtgørel-sen2.Undersøgelsen gennemføres af det enkelte medlemslands da-tatilsynsmyndighed i overensstemmelse med national lovgiv-ning.Datatilsynet har som led i dette projekt sendt et spørgeskemaom registrering og opbevaring af oplysninger om teletrafik imedfør logningsbekendtgørelsen til en række teleudbydere iDanmark.
Nedsat i medfør af Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 95/46/EF af 24. oktober1995 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplys-ninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger artikel 29.2Bekendtgørelse nr. 988 af 28. september 2006.2
1
Den fælles undersøgelse er nærmere omtalt i en pressemed-delelse udsendt den 17. marts 2009. Pressemeddelelsen kanses herhttp://ec.europa.eu/justice_home/fsj/privacy/news/docs/pr_17_03_09_en.pdf

3.

Med hensyn til Datatilsynets kontrolbeføjelser i forhold tillogningsdata skal det bemærkes, at Datatilsynet efter person-dataloven ikke har kompetence til at gennemføre inspektionerpå stedet hos private teleudbydere.Det følger således af persondatalovens § 62, stk. 3, at Datatil-synets inspektionskompetence i forhold til private dataan-svarlige, herunder private udbydere af telenet, kun gælder forde typer af behandling af personoplysninger, som kræver for-udgående tilladelse efter persondatalovens § 50, eller som fo-retages i forbindelse med tv-overvågning. Registrering ogopbevaring af oplysninger om trafikdata efter logningsbe-kendtgørelsen er ikke omfattet af kravet om tilladelse efterbestemmelsen i § 50.Datatilsynets tilsyn i forhold til logningsdata sker efter denalmindelige bestemmelse i persondatalovens § 58, hvorefterDatatilsynet af egen drift eller efter klage fra en registreretpåser, at behandling af personoplysninger finder sted i over-ensstemmelse med loven. Datatilsynet vil herunder kunnekræve enhver oplysning, der er af betydning for dets virk-somhed, jf. persondatalovens § 62, stk. 1.Der henvises i den forbindelse til Justitsministeriets besvarel-se af spørgsmål 65 af 21. februar 2002 fra Folketingets Rets-udvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven,retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold påtelemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om ud-levering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sve-rige. (Gennemførelse af FN-konventionen til bekæmpelse affinansiering af terrorisme, gennemførelse af FN's Sikkerheds-råds resolution nr. 1373 (2001) samt øvrige initiativer til be-kæmpelse af terrorisme m.v.).”
3