Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
710896_0001.png
710896_0002.png
710896_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
4. august 2009Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1255JEE42011
Hermed sendes foreløbig besvarelse af spørgsmål nr. 998 (Alm. del),som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. juli2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Brian Mikkelsen/Johan Legarth
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 998 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”I forlængelse af bilag 608 om logningsbekendtgørelsen be-des ministeren redegøre for, hvorvidt de data politiet har ind-hentet, som er mere end 12 måneder gamle, er data omfattetalene af logningsbekendtgørelsen, eller om der er tale omregningsdata, som de gerne må opbevare i mere end 12 må-neder.”

Svar:

Som anført i Justitsministeriets besvarelse af 12. december 2007 afspørgsmål nr. S 89 fra medlem af Folketinget Line Barfod (EL) pålæggerlogningsbekendtgørelsen teleudbyderne at opbevare en række oplysnin-ger i 1 år. Som anført i besvarelsen forholder logningsbekendtgørelsensig derimod ikke til, om teleselskaberne kan opbevare oplysningerne ilængere tid.Logningsbekendtgørelsen indeholder således ingen regler om teleudby-dernes pligt til at slette oplysninger. Sådanne forpligtigelser følger imid-lertid af bekendtgørelse nr. 714 af 26. juni 2008 om udbud af elektroni-ske kommunikationsnet- og tjenester (udbudsbekendtgørelsen), som hen-hører under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udviklings ressort,samt efter omstændighederne af persondataloven.Som det fremgår af Justitsministeriets besvarelse af 6. juli 2009 afspørgsmål nr. S 2528 fra medlem af Folketinget Per Clausen (EL) følgerdet således af § 28 i udbudsbekendtgørelsen, at udbydere af offentligeelektroniske kommunikationsnet- og tjenester skal sikre, at trafikdatavedrørende abonnenter eller brugere slettes eller anonymiseres, når deikke længere er nødvendige for fremføringen af kommunikationen. Detfremgår dog samtidig af bestemmelsen, at det er tilladt for en udbyder atopbevare trafikdata til visse nærmere angivne formål, herunder bl.a. tildebitering af abonnenter samt til opfyldelsen af de forpligtelser, der på-hviler dem i medfør af logningsbekendtgørelsen.Justitsministeriet kan oplyse, at det ikke umiddelbart kan udledes af dettalmateriale, som danner grundlag for den statistik, der er udarbejdet tilbrug for afrapportering til EU-kommissionen, på hvilket grundlag de op-lysninger, som politiet har fået udleveret, er opbevaret.
2
Afrapporteringen er således udarbejdet på grundlag af indberetninger frapolitiet om sager, hvor der i medfør af retsplejelovens regler har væretindhentet historiske teleoplysninger.Justitsministeriet kan imidlertid oplyse, at Datatilsynet ved brev af 1. juli2009 bl.a. har anmodet Justitsministeriet om at klargøre, hvad oplysnin-gerne i afrapporteringen til EU-kommissionen dækker over.Til brug for besvarelsen af brevet fra Datatilsynet har Justitsministerietanmodet Rigspolitiet om nærmere oplysninger om de enkelte sager, somligger til grund for den udarbejdede statistik, herunder oplysninger om,hvilke teleudbydere de enkelte oplysninger er indhentet fra.Justitsministeriet vil sende en kopi af ministeriets svar til Datatilsynet tilFolketingets Retsudvalgs orientering, når det foreligger.Der kan i øvrigt henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr.999 fra Folketingets Retsudvalg.
3