Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
709225_0001.png
709225_0002.png
709225_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
24. juli 2009Færdsels- og våben-kontoret2009-150-1250PLS40276
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 990 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. juli 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Brian Mikkelsen/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 990 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Fortsat kamp for te-oriprøver” fra Dagbladet Ringsted den 12. juni 2009 og oply-se, om han mener, at det er i overensstemmelse med intentio-nerne i politireformen at Ringsted Politi på denne måde redu-ceres.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:”Det nuværende system til afvikling af den teoretiske del af køre-prøverne blev udviklet i midten af 1980’erne. Det anvendte udstyrer så teknisk – og indholdsmæssigt – forældet, at Rigspolitiet i be-gyndelsen af 2008 besluttede at udvikle et nyt landsdækkende digi-talt teoriprøvesystem til brug ved afvikling af de teoretiske køre-prøver. Dette system er nu færdigudviklet.Det overordnede formål med at modernisere og digitalisere afhol-delsen af teoriprøver er at understøtte en forbedret færdselssikker-hed ved at øge kvaliteten i prøverne, herunder teoriprøvernes form,indhold og gennemførelse. Samtidig skal digitaliseringen sikre, atdet i fremtiden bliver muligt at gennemføre flere teoriprøver pr. ugepr. teoriprøvested, således at borgerne får en højere grad af fleksi-bilitet i forbindelse med valg af tidspunkt for afholdelse af teori-prøver, samt at flaskehalse og ventetider reduceres.Fremtidigt skal den digitale afholdelse af teoriprøver gennemførespå politistationerne i lokaler, der er indrettet med terminaler. Hveraspirant får en plads ved terminal med høretelefoner, hvor den på-gældende kan afvikle teoriprøven i sit eget tempo inden for en sær-lig fastsat tidsfrist. Det er således – i modsætning til i dag – ikkeforudsat, at det er et samlet hold, der skal aflægge teoriprøven påsamme tid og sted, hvilket betyder, at afviklingen af prøverne bli-ver langt mere fleksibel.Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at der i øjeblikket pågår overve-jelser om implementeringen af det digitale teoriprøvesystem i poli-tikredsene. I disse overvejelser indgår en lang række forhold, her-under i relation til økonomiske, geografiske og kapacitetsmæssigekonsekvenser ved forskellige implementeringsmodeller. Det skal iden forbindelse bemærkes, at nærheden til brugerne og serviceni-veauet er forhold, som vægter særligt højt i forbindelse med fast-læggelsen af antallet og den geografiske placering af teoriprøveste-derne.
2
Rigspolitiet vil gennemføre pilotforsøg med det digitale teoriprøve-system i Nordsjællands Politi og Midt- og Vestsjællands Politi i ef-teråret 2009 – nærmere bestemt på lokalpolitistationerne i Hillerødog Køge.På nuværende tidspunkt er der således ikke taget stilling til dengeografiske placering og antallet af teoriprøvesteder. En sådan stil-lingtagen vil først ske efter, at forsøgene er gennemført.”Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse.
3