Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
720583_0001.png
720583_0002.png
720583_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
3. september 2009Administrationsafde-lingen2009-0091-0271AKJ42730
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 989 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. juli 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Brian Mikkelsen/John Vestergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 989 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”På baggrund af mediernes oplysninger om, at nye tal fra Po-litiforbundet viser, at der mangler 700 betjente på landsplanbedes ministeren oplyse, hvad han agter at foretage sig for atløse dette problem samt oplyse, om han kan bekræfte antalletaf manglende politibetjente.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet følger løbende udviklingen i politistyrkens stør-relse. Politistyrkens størrelse afhænger af, hvor mange politi-tjenestemænd der går på pension eller forlader politiet af an-dre grunde, f.eks. fordi de får tjenestefri. Endvidere afhængerpolitistyrkens størrelse af, hvor mange polititjenestemænd derkommer retur fra tjenestefrihed eller f.eks. vælger at forlængeansættelsen i politiet efter det 63. år. Rigspolitiet foretagerløbende på grundlag af udviklingen justeringer af de progno-ser, der udarbejdes over den forventede tilgang til og afgangfra politistyrken. På baggrund af prognoserne fastlægges an-tallet af nyansatte politibetjente på prøve på Politiskolen, dervarierer fra år til år og fra hold til hold. Sker der ændringer iden forventede til- og afgang, kan der foretages justeringer idet forudsatte optag på Politiskolen.Politiforbundet har i en artikel i Dansk Politi, nr. 4-2009, fo-retaget en beregning, hvorefter der mangler 713 betjente i po-litikredsene. Tallet er senere korrigeret til 660.Rigspolitiet er ikke fuldt ud bekendt med, hvordan de tal, derfremgår af Politiforbundets opgørelse, er fremkommet, og deter derfor ikke umiddelbart muligt at kommentere hele opgø-relsen. Det fremgår imidlertid af artiklen, at Politiforbundetsopgørelse er korrigeret for orlov, sygdom, international tjene-ste, barsel og afgivelser i øvrigt. Endvidere er der i Politifor-bundets opgørelse ikke taget højde for det meget store antalpolitibetjente på prøve, der pt. er under teoretisk uddannelsepå Politiskolen.Rigspolitiet kan imidlertid oplyse, at Rigspolitiet i forbindel-se med uddelegeringen af lønbevillingen til politikredseneestimerede et styrkemål for hver af politikredsene og opstil-lede en prognose for udviklingen i politistyrkens størrelsefrem til 2011. Ifølge de oprindelige beregninger skulle der i2011 være 9.248 polititjenestemænd i politikredsene. Målt opmod dette tal tillagt de ansættelser, der på nuværende tids-2
punkt er sket til styrkelse af politiets bandeindsats, jf. FL2009, er der pr. 1. august 2009 en negativ difference på ca.220 polititjenestemænd i politikredsene.Når Politiforbundet anfører, at der mangler 660 betjente i po-litikredsene, er det væsentligt hertil at bemærke, at manglener opgjort i forhold til et styrkemål, der er fastsat af bevil-lingstekniske grunde, og som først er forudsat at være opfyldti 2011 og ikke i juni 2009. Endvidere dækker manglen over,at Politiforbundet har korrigeret styrkemålet for polititjene-stemænd, der har orlov, er sygemeldt, udsendt til internatio-nal tjeneste eller under uddannelsen. Der har imidlertid altidværet og vil altid være et antal polititjenestemænd, der er fra-værende fra politikredsene af den ene eller anden årsag, ogden samlede politistyrke er naturligvis fastsat med udgangs-punkt heri. Rigspolitiet følger udviklingen i sygefraværet ipolitiet og udviklingen i antallet af polititjenestemænd, derfår eller kommer retur fra tjenestefri, og bl.a. udviklingen itjenestefrihed indgår i Rigspolitiets prognoser for politistyr-kens størrelse.”
3