Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
4. august 2009Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1244JEE42013
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 983 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. juli 2009.
Brian Mikkelsen/Johan Legarth
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 983 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Københavns byret har behandlet en sag mod en køben-havnsk betjent, der for et par år siden ulovligt har brugt poli-tiets registre til at indsamle oplysninger om venstreorientere-de aktivister, som siden er blevet videregivet til højreekstre-mistiske grupper. Kan ministeren oplyse om Københavns po-liti har underrettet eller påtænker at underrette de personer,som betjenten har indsamlet oplysninger om, og om der ertaget initiativer til at beskytte disse personer mod repressalierfra højreekstremistiske grupper?”Svar:
Rigspolitiet har til brug for besvarelsen oplyst, at den konkrete sag, somomtales i spørgsmålet, i overensstemmelse med reglerne i retsplejelovenskapitel 93 c om straffesager mod polititjenestemænd har været behandletaf statsadvokaten for København og Bornholm.Sagen er foreløbigt afgjort ved Københavns byret dom af 18. juni 2009.Denne dom er imidlertid af domfældte anket til Østre Landsret.Da der således er tale om en verserende straffesag, finder jeg det af prin-cipielle grunde rigtigst ikke at gå nærmere ind i detaljerne omkring denkonkrete sag.Det kan dog oplyses, at Københavns Politi via Rigspolitiet har oplyst, atsagen ikke efter de oplysninger, som Københavns Politi er i besiddelseaf, giver anledning til, at der tages særlige initiativer i retning af at be-skytte enkeltpersoner mod repressalier.Rigspolitiet har supplerende oplyst, at politiet generelt er meget opmærk-somme på, at der træffes de fornødne forholdsregler vedrørende kend-skab til og overholdelse af reglerne om brug af politiets registre. Dettesikres blandt andet ved, at reglerne indskærpes over for personalet i for-bindelse med selve oplæringen i brugen af registrene, ligesom en påmin-delse endvidere kan finde sted på given foranledning. Herudover foreta-ger Rigspolitiet bl.a. stikprøvekontrol, hvor politikredsene anmodes omat redegøre for visse konkrete opslag, der er foretaget i registrene. Derhenvises i denne forbindelse til Justitsministeriets besvarelse af 7. juli2009 af spørgsmål nr. 879 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.”
2