Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
3. december 2008Administrationsafde-lingen2008-0091-0194AKJ42490
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 98 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. november 2008.
Brian Mikkelsen/John Vestergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 98 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Vil ministeren sørge for en større gennemsigtighed i møder-ne mellem politidirektørerne, jf. at der ikke føres et offentligtreferat?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Det fremgår af retsplejelovens § 108, at justitsministeren erpolitiets øverste foresatte og udøver sine beføjelser gennemrigspolitichefen og politidirektørerne. Rigspolitichefen drøf-ter politiets virksomhed med politidirektørerne (”koncernle-delsen”).Efter retsplejelovens § 109 har rigspolitichefen ansvaret forpolitiets virksomhed i hele landet, og rigspolitichefen førertilsyn med politidirektørerne.Med de nævnte bestemmelser er politiet blevet organiseret ef-ter den såkaldte direktoratsmodel, som kendes fra andre of-fentlige virksomheder.Ved gennemførelsen af politireformen blev der etableret ensåkaldt ”koncernledelse”, som består af rigspolitichefen, rigs-advokaten og samtlige politidirektører. ”Koncernledelsen”mødes typisk månedligt, og på møderne drøftes bl.a. spørgs-mål om tilrettelæggelsen, koordineringen og opfølgningen aflandsdækkende politimæssige initiativer og indsatser. På mø-derne drøftes også løbende behovet for nye initiativer påbaggrund af bl.a. oplysninger om kriminalitetsudviklingen ogkriminalitetsmønstre på bestemte områder.I ”koncernledelsen” drøftes tillige generelle personalepoliti-ske spørgsmål og generelle administrative spørgsmål vedrø-rende tilrettelæggelsen af politiets og anklagemyndighedensøkonomiforvaltning, it mv. samt spørgsmål, der vedrører op-fyldelsen af mål, som er fastsat i bl.a. politiets og anklage-myndighedens flerårsaftale.”Koncernledelsen” har ikke nogen formel beslutningskompe-tence. Det er efter den nævnte lovgivning rigspolitichefen,der har beslutningskompetencen for så vidt angår politimæs-sige forhold, og rigsadvokaten vedrørende anklagemæssigeforhold.
2
Beslutninger bekendtgøres ved udsendelse af rundskrivelser,meddelelser eller lignende fra rigspolitichefen eller rigsadvo-katen.”Der er efter Justitsministeriets opfattelse ikke grundlag for at offentliggø-re referater over koncernledelsens interne drøftelser, der som oven fornævnt bl.a. vedrører overvejelser om landsdækkende politimæssige initi-ativer og indsatser samt generelle personalepolitiske spørgsmål.
3