Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
710074_0001.png
710074_0002.png
710074_0003.png
710074_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
31. juli 2009Strafferetskontoret2009-792-0970RAJ41097
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 972 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. juni 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 972 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere artiklen »Afhopper spærres indeblandt bandefolk« fra Ritzau den 28. juni 2009 og redegøre for mi-nisterens initiativer i den forbindelse og derudover forholde sig til,om det er nødvendigt at tænke på nye løsninger i forhold til bande-afdelingerne og starte på en de-ganging proces.”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at personer med tilhørs-forhold til rockergrupperinger eller bandegrupperinger samt deres støtte-personer anbringes i særligt oprettede afdelinger i de lukkede fængslereller i arresthuse. Når Kriminalforsorgen skal vurdere, hvorvidt en dømttilhører en af disse grupperinger, sker dette på baggrund af bl.a. oplys-ninger fra retsbogen, dommen, politiet samt eventuelt kendskab til denpågældende fra tidligere indsættelser i fængsler og arresthuse.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at det kan fore-komme, at en indsat enten ikke kan afsone på en sådan afdeling på bag-grund af sit løsere tilhørsforhold, eller fordi den pågældende ønsker atudtræde af grupperingen.Direktoratet er imidlertid bekendt med sager, hvor en person, som fortsattilhører en af de førnævnte grupperinger, foregiver ikke længere at væretilknyttet grupperingen med henblik på at kunne udstå straffen i alminde-ligt fællesskab i andre dele af fængslet.Kriminalforsorgen har ud fra et samlet sikkerhedsmæssigt hensyn overfor både personale og andre indsatte en forpligtelse til at sikre, at bl.a.indsatte med banderelationer ikke anbringes på almindelige fællesskabs-afdelinger. Kriminalforsorgen overvejer derfor nøje, hvorvidt der er taleom, at den indsatte reelt ønsker at lægge afstand til den pågældendegruppering, og det vurderes også, om der kan være tale om en koordine-ret aktion med det formål at få placeret ”hjælpere” ude i det almindeligefængselssystem. Kriminalforsorgen vurderer derfor meget grundigt dekonkrete omstændigheder i sådanne sager og anvender i disse tilfældeogså nyere efterretninger fra både politi og personalet på afdelingerne,når det skal vurderes, hvorvidt et ønske om at udtræde af rocker- ellerbandegrupperingerne er reelt.
2
I nogle tilfælde har Kriminalforsorgen sådanne oplysninger om den på-gældende, at det umiddelbart fremstår som sandsynligt, at ønsket om atudtræde af den pågældende gruppering er ægte, og i sådanne tilfælde kanden pågældende anbringes på en almindelig fællesskabsafdeling, idet derdog nøje informeres om, at såfremt vedkommende udviser en adfærd, derer negativt stærkt styrende, vil pågældende blive overført til en afdelingfor negativt stærke indsatte.Hvis der er tvivl om den pågældendes reelle ønske om at lægge afstandtil den pågældende gruppering, anbringes vedkommende forsøgsvis på enfællesskabsafdeling, hvor den pågældende nøje bliver observeret af per-sonalet, og hvis der konstateres relationer til den pågældende grupperingeller en adfærd, der er negativt stærkt styrende, vil vedkommende straksblive overført til enten arresthus eller en afdeling for negativt stærke ind-satte.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at det navnlig under denuværende bandeuroligheder er meget hensigtsmæssigt, at der forefindesforskellige afdelinger til de forskellige grupperinger for derved at ned-bringe risikoen for vold eller trusler om vold, idet de modsætningsfor-hold, der kendes fra bandeurolighederne på gadeniveau, ofte fortsat vilbestå i fængslet, hvis personer med tilhørsforhold til rivaliserende banderog grupperinger anbringes på samme afdeling.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at personalet påafdelingerne for negativt stærke indsatte er meget opmærksomme på, omder er personer, som ønsker at udtræde af deres tilhørsforhold, og at mansamtidig forsøger at påvirke de indsatte til at udtræde af den gruppe, denpågældende måtte være medlem af, idet det dog skønnes at være en van-skelig proces, da mange af denne type indsatte oplever et endog megetstærkt tilhørsforhold til deres gruppering. Der henvises i øvrigt til Ju-stitsministeriets besvarelse af spørgsmål nr. 968 (Alm. del) fra Folketin-gets Retsudvalg.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at man ikke for tiden fin-der, at der er behov for nye initiativer i forhold til bandeafdelingerne,men at man naturligvis følger udviklingen nøje.Om den konkrete sag har Direktoratet for Kriminalforsorgen oplyst, atman siden den 24. juni 2009 har været i færd med at undersøge den på-gældendes tilhørsforhold, og at det overvejes, hvor vedkommende kan3
anbringes under strafudståelsen, således at hverken den pågældende ellerandre indsatte vil blive udsat for trusler eller overfald.
4