Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
708771_0001.png
708771_0002.png
708771_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
20. juli 2009Strafferetskontoret2009-792-0968RAJ41098
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 967 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. juni 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 967 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Hvad er ministerens holdning til at flytte de unge i VestreFængsel til Hillerød Arrest, som så tages ud af almindeligfængselsdrift i en midlertidig nødløsningsordning samt an-sætte pædagogisk personale til de unge her? Forslaget skalsikre, at de unge ikke længere isolationsfængsles, kan få ud-dannelse og beskæftigelse, mens Socialministeriets rapportom flowet på de sikrede institutioner afventes”

Svar:

Indledningsvis skal det bemærkes, at unge varetægtsarrestanter ikke iso-lationsfængsles, når de anbringes i Kriminalforsorgens institutioner,medmindre retten undtagelsesvist har bestemt det.Som følge af et forholdsvis stort antal unge anholdte og varetægtsfængs-lede i Københavnsområdet har Kriminalforsorgen valgt at placere de un-ge på en særskilt afdeling i Københavns Fængsler, hvorunder VestreFængsel henhører, for at give de unge bedre forhold og for at undgå, atde unge de facto isoleres. Kriminalforsorgen og Københavns Fængslerhar særligt fokus på at udnytte de muligheder, der er i bekendtgørelse nr.390 af 17. maj 2001 om behandlingen af 15-17 årige, der anbringes ikriminalforsorgens institutioner (ungebekendtgørelsen). Der er såledesknyttet en pædagogisk assistent til afdelingen, og de unge har bl.a. mu-lighed for gårdtur og fællesskab med jævnaldrende. Direktoratet for Kri-minalforsorgen yder desuden midler til ekstra lærertimer til brug for deunge under 18 år.Med hensyn til de unge under 18 år i resten af landet har Kriminalforsor-gen overvejet muligheden for at udpege enkelte arresthuse som særlige”unge-arresthuse” med henblik på at målrette tilbud til de unge og mind-ske risikoen for, at de unge reelt bliver afsondrede under varetægtsophol-det. Dette har man dog afstået fra, fordi andelen af unge under 18 år i re-sten af landet udgør en ganske lille del af det samlede antal unge under18 år. Med en samling af disse få unge i enkelte arresthuse vil de ungerisikere at blive placeret langt væk fra deres familie og andre nærtståendepersoner. Endvidere vil en samling af de unge i særlige arresthuse få ennegativ indflydelse på den samlede udnyttelse af arrestkapaciteten ogmedføre øget transport for politiet.
2
Med hensyn til spørgsmålet om at flytte de unge fra Vestre Fængsel tilArresthuset i Hillerød har Kriminalforsorgen oplyst, at arrestkapaciteten i2008 og første halvdel af 2009 har været endog meget højt udnyttet, og atder særligt på Sjælland har været behov for i højsæsoner at åbne buffer-arrestkapacitet for at kunne rumme antallet af anholdte og varetægts-fængslede. Hertil kommer, at belægget af unge anholdte og varetægts-fængslede under 18 år er meget svingende. I første halvår af 2009 har detpå Københavns Fængsler således varieret mellem 3 og 25. Det betyder, atArresthuset i Hillerød, hvis det tages ud af den almindelige arrestdrift, iperioder vil være meget dårligt udnyttet med deraf følgende ekstra prespå den øvrige arrestkapacitet. Den nuværende ordning med placering afde unge på en særskilt afdeling i Københavns Fængsler rummer betydeligstørre fleksibilitet.
3