Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
9. juli 2009Lovafdelingen2009-792-0961LOJ41871
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 941 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 19. juni 2009.
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 941 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes oplyse, hvilke evalueringer om kriminal-forsorg i frihed, der er udarbejdet de seneste 20 år og tilsendedisse til udvalget.”Svar:
Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at direktoratet har foranle-diget, at der er foretaget forskellige undersøgelser af Kriminalforsorgen ifrihed.I 1998 har Direktoratet for Kriminalforsorgen således udgivet BrittaKyvsgaards undersøgelse ”Kriminalforsorgen i frihed – mellem omsorg,hjælp og kontrol”. Undersøgelsen, der omhandler betydningen af den til-synsvirksomhed, som Kriminalforsorgen i frihed udfører, var foranledi-get af en arbejdsgruppe, der i 1994 afgav en indstilling om tilsyn, og sombl.a. havde til opgave at overveje muligheden for at iværksætte en ef-fektmåling af de enkelte foranstaltninger inden for tilsynsarbejdet.I 2003 blev ”Budgetanalyse af Kriminalforsorgen i frihed” offentliggjort.Analysen, der blev foretaget af et konsulentfirma, blev iværksat med detformål at kortlægge og vurdere opgavevaretagelsen med henblik på atkomme med forslag til, hvordan den mest hensigtsmæssigt kunne tilrette-lægges fremover. Det skulle endvidere overvejes, hvordan Kriminalfor-sorgen i frihed kunne opnå en bedre effektivitet og ressourceudnyttelse.Endvidere har Direktoratet for Kriminalforsorgen i 1997 udarbejdet enundersøgelse vedrørende psykisk syge tilsynsklienter i Kriminalforsor-gens afdelinger og pensioner. Undersøgelsen omhandlede en klientunder-søgelse af henholdsvis behandlingsdømte jf. straffelovens § 68 og § 69,betinget dømte og prøveløsladte tilsynsklienter, samt klienter, som havdeophold på kriminalforsorgens pensioner. Undersøgelsen indeholder end-videre en beskrivelse af samarbejdet med de psykiatriske behandlingsin-stitutioner mv.De to sidstnævnte publikationer vedlægges i 5 eksemplarer, mens detdesværre kun har været muligt at fremskaffe et enkelt eksemplar af BrittaKyvsgaards undersøgelse.
2
Direktoratet for Kriminalforsorgen har herudover kendskab til forskelliglitteratur, der i et vist omfang indeholder en evaluering/undersøgelse afKriminalforsorgen i frihed. Disse er følgende:Susanne Clausen: Recidiv – en undersøgelse af betinget dømtes og prø-veløsladtes recidiv efter tilsyn i Kriminalforsorgen (Københavns Univer-sitet, 2001). Denne undersøgelsen er en opfølgning på Britta Kyvsgaardsundersøgelse fra 1998 og beskriver udviklingen i recidivet for de betingetdømte og prøveløsladte fra 1994 til 1996/1997.Britta Kyvsgaard: Virker den fri kriminalforsorg? Om tilsyn og om inter-national og dansk forsknings- og kriminalforsorgskultur. Artikel i VagnGreve, Beth Grothe Nielsen & Annika Snare (red.): Nytter det? Mosaikom kriminalforsorg og kriminalpolitik (Jurist- og ØkonomforbundetsForlag, 2001), s. 95-104. Artiklen indeholder en gennemgang og diskus-sion af resultaterne fra Britta Kyvsgaards evaluering fra 1998, jf. oven-for.Susanne Clausen: Alternativer til frihedsstraf. Artikel i Britta Kyvsgaard(red.): Hvad virker – hvad virker ikke? Kundskabsbaseret kriminalpolitikog praksis (Jurist- og Økonomforbundets Forlag, 2006), s. 137-164. Ar-tiklen indeholder en gennemgang af international forskningslitteraturvedrørende effekten af alternativer til frihedsstraf, herunder tilsyn.Susanne Clausen: Samfundstjeneste – Virker det? (Jurist- og Økonom-forbundets Forlag, 2007). Bogen er en redigeret version af en ph.d.-afhandling, som belyser effekten af samfundstjeneste som alternativ til enkort fængselsstraf. I bogen beskrives endvidere, hvordan samfundstjene-sten og tilsynet forløber.
3