Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
9. juni 2009Det InternationaleKontor2009-150-1228LON40265+ bilag
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 939 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 19. juni 2009.
Brian Mikkelsen/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 939 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Alene i helvede” jf.www.seoghoer.dk samt oplyse hvilke muligheder, der er forat Tom Dalby overføres til Danmark til afsoning. Endviderebedes ministeren oplyse, om det er korrekt, at ministeren ikkehar svaret på Tom Dalbys henvendelse, herunder hans an-modning om at blive overført til afsoning i Danmark.”
Svar:
1.
Den nævnte artikel omhandler den danske statsborger Tom Dalby, derfor tiden afsoner en fængselsstraf på ”9 til 13 år” i et filippinsk fængsel.Det fremgår, at fængselsstraffen angår underslæb for et beløb svarende til7.500 kr. I artiklen gives bl.a. udtryk for, at Tom Dalby har kontaktet fle-re danske myndigheder uden at have modtaget svar herfra.Justitsministeriet kan i den anledning oplyse, at ministeriet er blevet kon-taktet af Tom Dalby, der har anmodet om at blive overført til Danmarkmed henblik på at afsone den omtalte fængselsstraf her i landet.Justitsministeriet har på den baggrund – i overensstemmelse med sæd-vanlig behandling af sager om overførelse af domfældte til afsoning iDanmark – taget kontakt til de filippinske myndigheder med henblik påat undersøge, hvilke nærmere muligheder der foreligger for, at Tom Dal-by kan overføres til afsoning i Danmark, herunder om nødvendigt mulig-heden for at indgå en overenskomst med Filippinerne om overførelse afdomfældte.Justitsministeriet har via det danske generalkonsulat i Manila orienteretTom Dalby om, at ministeriet har kontaktet de filippinske myndighedermed henblik på at søge ham overført til afsoning i Danmark.Justitsministeriet har i øvrigt til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet følgende udtalelse fra Udenrigsministeriet, hvortil der henvises:”Udenrigsministeriet og det danske generalkonsulat i Manilahar løbende ydet sædvanlig konsulær bistand, herunder for-midling af kontakt til pårørende og bekendte i Danmark.Tom Dalby blev arresteret den 1. april 2008, og det danskegeneralkonsulat i Manila blev informeret om fængslingen den3. april 2008. Den 4. april 2008 aflagde konsulatet det førstefængselsbesøg hos Tom Dalby. Generalkonsulatet har sidenaflagt besøg hos Tom Dalby mindst en gang om måneden.2
Generalkonsulatet har ligeledes formidlet kontakt til lokalehumanitære organisationer, som støtter Tom Dalby finansielt.Generalkonsulatet bistår endvidere Tom Dalby med praktiskegøremål, herunder indkøb af fornødenheder.”2.
For så vidt angår mulighederne for at overføre en person, som er idømten fængselsstraf i udlandet, til Danmark med henblik på at afsone straf-fen her i landet, kan Justitsministeriet mere generelt oplyse, at udenland-ske afgørelser om straf kan fuldbyrdes i Danmark efter reglerne i lov ominternational fuldbyrdelse af straf mv. (lovbekendtgørelse nr. 740 af 18.juli 2005). Der gælder særlige regler for så vidt angår fuldbyrdelse afnordiske afgørelser om straf.Det følger af § 2 i lov om international fuldbyrdelse af straf mv., at afgø-relser, som er omfattet af Den Europæiske Konvention af 21. marts 1983om overførelse af domfældte og tillægsprotokollen hertil (dvs. friheds-straffe idømt af en domstol), kan fuldbyrdes efter konventionens og pro-tokollens regler.Efter § 9 i den nævnte lov kan justitsministeren på grundlag af en over-enskomst med en anden stat fastsætte, at reglerne i 1983-konventionenogså skal anvendes i forholdet mellem Danmark og den pågældende stat,selv om denne stat ikke har tiltrådt konventionen.Justitsministeren kan endvidere efter lovens § 10 om aftaler om overfø-relse i enkeltsager bestemme, at straf, som er pålagt i en anden stat, kanfuldbyrdes i Danmark, når humanitære eller andre særlige hensyn talerderfor, selv om vedkommende stat hverken har tiltrådt 1983-konven-tionen eller har indgået en overenskomst med Danmark (jf. lovens § 9).
3