Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
(REU alm.del - Spørgsmål 910)
7. juli 2009Besvarelse af REU spørgsmål 910Spørgsmål nr. 910:
I forlængelse af skandalen om overvågning i Norge, bl.a. beskrevet i Politiken 15. juni 2009 s. 8”Overvågning af embedsfolk og kongehus ryster Norge”, bedes ministeren oplyse, om han kangarantere, af Forsvarets Efterretningstjeneste ikke overvåger hverken det danske kongehus ellerstatsministeren eller andre ministre og deres embedsmænd.Svar:
Forsvarsministeriet har anmodet Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) om en udtalelse i sagen.FE har i den anledning oplyst følgende:”Det blev i 2004 besluttet at gøre det obligatorisk for statens institutioner at følge en fællesstandard for informationssikkerhed. Udgangspunktet skulle være de basale krav i DanskStandard, DS 484:2005 Standard for informationssikkerhed.FE varetager på vegne af forsvarschefen funktionen som national sikkerhedsmyndighed indenfor Forsvarsministeriets koncern. De hermed forbundne opgaver er nærmere beskrevet iForsvarskommandoens bestemmelse FKOBST 358-1, jf. særligt kapitel 6 med tilhørende bilagom elektronisk informationssikkerhed, der samtidig er i overensstemmelse med beslutningen omimplementering af de basale krav i DS 484.DS 484 omfatter på flere forskellige områder bestemmelser om monitering. Det følger bl.a. afDS 484, pkt. 10.10 om logning og overvågning, at ”informationsbehandlingssystemer skalovervåges, og sikkerhedsrelaterede hændelser skal registreres. Der skal være en logning, somsikrer, at uønskede forhold konstateres. Overvågning skal verificere, at sikringsforanstalt-ningerne fungerer efter hensigten”.Derfor fremgår det ligeledes af FKOBST 358-1, at sikkerhedsmyndigheden i forbindelse medudøvelsen af koncernens ret til at sikre sine data mod uautoriseret brug samt misbrug kaniværksætte monitering af alle former for datakommunikation, lagermedier mv. på koncernensinformationssystemer. Koncernens myndigheder skal klart og utvetydigt informere de ansatteom, at der kan forekomme kontrol og overvågning.
Side 1/2
FE overvåger selvsagt ikke hverken det danske kongehus eller statsministeren eller andreministre og deres embedsmænd, men har som sikkerhedsmyndighed, jf. ovenstående, pligt til atsikre, at koncernens informationssystemer ikke udsættes for brud på sikkerheden.FKOBST 358-1 er i sin helhed tilgængelig på FE’s hjemmeside.”Jeg kan henholde mig til det af FE oplyste.
Side 2/2