Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
708777_0001.png
708777_0002.png
708777_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
20. juli 2009Politikontoret2009-150-1223THK40173
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 908 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. juni 2009.
Brian Mikkelsen/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 908 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvilke initiativer vil politiet tage for at sikre at vandkanonenikke anvendes som magtmiddel? Vil der f.eks. være rapporte-ring hver gang vandkanonen har været anvendt?”

Svar:

Som det fremgår af Justitsministeriets besvarelse af 3. juni 2009 afspørgsmål nr. 803 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, har politiet ilyset af erfaringerne fra større demonstrationer i København indkøbt etbrand- og rydningskøretøj, der bl.a. sætter politiet i stand til at foretageslukning af bål og mindre brande på gadearealer som led i politiets opret-holdelse af den offentlige fred og orden.Rigspolitiet har i den forbindelse oplyst, at køretøjet ikke er anskaffetmed det formål at lade anvendelse af vandkanon indgå i politiets indsats-taktiske koncepter, men det kan på den anden side ikke udelukkes, at dervil kunne opstå helt ekstraordinære situationer, hvor anvendelse af køre-tøjet som vandkanon skønnes at være det mest proportionale magtmiddel.Der henvises i den forbindelse til den samtidige besvarelse af spørgsmål907 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.Rigspolitiet har desuden oplyst, at ledelsen i den pågældende politikredsvil blive bekendt med anvendelsen af vandkanon som magtmiddel, hvisdette helt ekstraordinært måtte være forekommet. Rigspolitiet skønnerbl.a. derfor ikke, at der er behov for en særlig indberetningsordning foranvendelse af vandkanonen som magtmiddel.Borgere, der mener sig udsat for uberettiget magtanvendelse, har mulig-hed for at indgive klage.Klager over politiets dispositioner uden for strafferetsplejen skal i førsteomgang indgives til politidirektøren i den pågældende politikreds. Eneventuel klage over politidirektørens afgørelse vil i medfør af retspleje-lovens § 109 kunne indgives til Rigspolitiet.Klager over politipersonalets adfærd i tjenesten (adfærdsklager) behand-les af de regionale statsadvokater. En eventuel klage over statsadvokatensafgørelse kan i medfør af retsplejelovens § 1019 h, stk. 1, indgives tilRigsadvokaten.2
I øvrigt indgives anmeldelser om strafbare forhold begået af politiperso-nale i tjenesten til de regionale statsadvokater, der iværksætter efter-forskning, når der er en rimelig formodning om, at politipersonale i tje-nesten har begået et strafbart forhold, som forfølges af det offentlige.På baggrund af ovenstående er der efter min opfattelse ikke behov forsærlige initiativer for at sikre, at brand- og rydningskøretøjet anvendes ioverensstemmelse med det formål, hvormed køretøjet blev indkøbt.
3