Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
20. juli 2009Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1223JEE41965
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 907 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. juni 2009.
Brian Mikkelsen/Anne Fode
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 907 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Må politiet anvende den nye vandkanon mod personer iselvforsvar?”Svar:
Politilovens §§ 15 – 16 indeholder de generelle bestemmelser for politi-ets magtanvendelse. Bestemmelserne har følgende ordlyd:”§15.
Politiet må anvende magt1) med henblik på at forebygge og afværge fare for forstyr-relse af den offentlige fred og orden samt fare for enkeltper-soners eller den offentlige sikkerhed,2) med henblik på at kontrollere, om nogen besidder ellerbærer våben,3) med henblik på at bringe strafbar virksomhed til ophør el-ler i forbindelse med efterforskning og forfølgning af strafba-re forhold,4) som led i bistand til andre myndigheder,5) som led i udførelse af kontrol- og tilsynsopgaver samt6) med henblik på at vurdere, om et barn eller en beruset, sygeller hjælpeløs person befinder sig i fare.§ 16.
Politiets magtanvendelse skal være nødvendig og for-svarlig og må alene ske med midler og i en udstrækning, derstår i rimeligt forhold til den interesse, der søges beskyttet.Det skal indgå i vurderingen af forsvarligheden, om magtan-vendelsen indebærer risiko for, at udenforstående kan kom-me til skade.Stk. 2. Magt skal anvendes så skånsomt, som omstændighe-derne tillader, og således at eventuelle skader begrænses til etminimum.”Politilovens §§ 15 og 16 gælder generelt for politiets magtanvendelse,herunder også for politiets eventuelle anvendelse af vandkanoner sommagtmiddel.De almindelige regler i straffelovens §§ 13 og 14 om nødværge og nødretgælder også for politiets magtanvendelse. Bestemmelserne omfatter til-fælde, hvor handlinger, der ellers ville være strafbare at foretage, undernærmere angivne betingelser kan blive straffri. Det drejer sig bl.a. omhandlinger, der har været nødvendige for at modstå eller afværge et på-begyndt eller overhængende uretmæssigt angreb eller for at afværge tru-ende skade på person eller gods.
2
Som det fremgår af Justitsministeriets besvarelse af 3. juni 2009 afspørgsmål nr. 803 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, har politietindkøbt et brand- og rydningskøretøj. Rigspolitiet har i den forbindelseoplyst, at køretøjet ikke er anskaffet med det formål at lade vandkanonindgå i politiets indsatstaktiske koncepter, men at det på den anden sideikke kan udelukkes, at der vil kunne opstå helt ekstraordinære situationer,hvor anvendelse af køretøjet som vandkanon skønnes at være det mestproportionale magtmiddel.Politiets anvendelse af vandkanon som magtmiddel i disse ekstraordinæ-re situationer vil være lovlig, såfremt det sker i overensstemmelse med deovenfor beskrevne regler for politiets magtanvendelse.
3