Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
7. juli 2009Strafferetskontoret2009-792-0954LCH40905
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 901 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. juni 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 901 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ifølge en undersøgelse fra Capacent lavet i samarbejde medblandt andet DGI har fire nordjyske idrætsforeninger, der haropdaget, at trænere eller administrativt personale i deres re-spektive foreninger er involveret pædofili, ikke anmeldt dettetil politiet. Vil ministeren redegøre for,a) om de foreningsansvarlige i sådanne sager kan gøres straf-ansvarlige i forhold til straffelovens § 141, idet det må for-ventes, at den pædofile kan fortsætte sine seksuelle overgrebandre steder, hvis vedkommende ikke bliver anmeldt og rets-forfulgt ogb) om ministeren mener, der er behov for at ændre eller udvi-de § 141 i straffeloven, således at foreningsansvarlige kan gø-res strafansvarlige, når de ikke anmelder pædofili og dermedheller ikke afværger pågående og forventelige fremtidige for-brydelser.”
Svar:
Justitsministeriet finder af principielle grunde ikke at burde udtale sigom, hvorvidt konkrete personer eller organisationer måtte have overtrådtstraffeloven.Det kan generelt oplyses, at der ikke gælder en almindelig pligt til at an-melde allerede begåede forbrydelser til politiet.Straffelovens § 141 bestemmer, at den, som er vidende om, at vissenærmere angivne forbrydelser mod staten mv. eller en forbrydelse, dermedfører fare for menneskers liv eller velfærd eller for betydelige sam-fundsværdier, tilsigtes begået, som udgangspunkt har pligt til at gøre,hvad der står i dennes magt for at forebygge forbrydelsen eller dens føl-ger, om fornødent ved anmeldelse f.eks. til politiet. Bestemmelsen måantages også at kunne omfatte visse tilfælde, hvor alvorlige seksuelleovergreb mod børn tilsigtes begået.Det er en betingelse for at kunne anvende denne bestemmelse, at den på-gældende person er vidende om, at en sådan forbrydelse konkret tilsigtesbegået. I så fald skal den pågældende foretage relevante skridt for at fo-rebygge forbrydelsen. Der er ikke pligt til at foretage politianmeldelse,hvis forbrydelsen kan forhindres på anden måde.
2
Straffelovens § 141 drejer sig om at forhindre konkret truende forbrydel-ser, og derfor medfører kendskab til en allerede begået forbrydelse ikke isig selv en handlepligt efter bestemmelsen.Med hensyn til seksuelle overgreb mv. mod børn bemærkes imidlertid, atbl.a. personer, der virker i offentlig tjeneste eller hverv, har pligt til atunderrette kommunen, hvis de under udøvelsen af tjenesten får kendskabtil forhold, der giver formodning om, at et barn eller en ung under 18 århar behov for særlig støtte, jf. servicelovens § 153 og bekendtgørelse nr.1336 af 30. november 2007. Endvidere gælder efter servicelovens § 154,at enhver, der får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år fra for-ældres eller andre opdrageres side udsættes for vanrøgt eller lever underforhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare, har pligt til at un-derrette kommunen. Reglerne i serviceloven hører under Indenrigs- ogSocialministeriet.Som det fremgår ovenfor, indebærer straffelovens § 141 en pligt til atforetage relevante forebyggende skridt, herunder om fornødent politian-meldelse, hvis man har kendskab til, at en forbrydelse rettet f.eks. modandre menneskers liv eller velfærd konkret tilsigtes begået. Efter Justits-ministeriets opfattelse ville det være for vidtgående f.eks. at indføre enregel om, at kendskab til andre borgeres tidligere begåede kriminalitet isig selv skulle medføre en pligt til at foretage bestemte forebyggendeskridt for at tage højde for, at den pågældende måske, måske ikke kunnetænkes senere at ville begå ny kriminalitet.
3