Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
714509_0001.png
714509_0002.png
714509_0003.png
714509_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
17. august 2009Administrationsafde-lingen2009-0091-0265AKJ42738
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 899 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. juni 2009.
Brian Mikkelsen/John Vestergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 899 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes redegøre for årsagerne til, at reglerne omarbejdstid ikke overholdes og årsagen til afspadseringspukke-len, herunder om det er ekstraordinære eller almindelige op-gaver der er årsagen til afspadseringspukkelen samt hvilkeinitiativer ministeren vil tage for at løse problemerne, jf. ar-tiklen "Politiledelse sjofle regler om arbejdstid" fra 24-timerden 9. juni 2009.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Det følger af den centrale aftale om tjenestetid for tjeneste-mænd i staten, der er indgået mellem Finansministeriet ogtjenestemændenes centralorganisationer, og som trådte i kraftden 1. oktober 2006, at en fridag skal være på mindst 40 ti-mer. Hvis der indgår et helt kalenderdøgn, anses fridagen dogfor givet, hvis den er på mindst 36 timer. Overholdes fridags-længden ikke, betragtes fridagen som inddraget, og der skalske godtgørelse af den præsterede arbejdstid med et tillæg på50 pct. eller med timeløn med tillæg på 50 pct. Uanset omfridagen er mange timer eller blot en halv time for kort, be-regnes godtgørelsen dog på grundlag af mindst 6 timer forhver mistet fridag, dvs. mindst 9 timers afspadsering eller lønfor 9 timer.Reglerne om fridagslængder for tjenestemænd har været gæl-dende i mange år, men reglen om godtgørelse af inddragnefridage med mindst 9 timers afspadsering/løn blev først ind-sat i den centrale aftale i 2006.I perioden fra 1. oktober 2006 til 1. april 2007 blev en ny ar-bejdstidsaftale forhandlet på plads mellem Rigspolitiet og Po-litiforbundet. I perioden 1. oktober 2006 til 31. marts 2007forblev polititjenestemænd på den gamle arbejdstidsaftale frafør 1. oktober 2006. Den nye aftale trådte i kraft den 1. april2007 og indeholdt de nuværende regler om for korte fridage.Imidlertid blev spørgsmålet om kompensation af for kortefridage efter drøftelse med Politiforbundet først afklaret pri-mo 2008, således at de for korte fridage skulle kompenseres ihenhold til den centrale aftale.I efteråret 2008 modtog Rigspolitiet henvendelser fra Politi-forbundet om for korte fridage, der skulle kompenseres. Detteblev efterfølgende konkretiseret via opgørelser fra en politi-kreds. Rigspolitiet drøftede ad flere omgange problemet med2
Politiforbundet, og drøftelserne førte bl.a. til, at Rigspolitiet idecember 2008 indskærpede over for politikredsene, at ar-bejdstidsreglerne om bl.a. fridages længde skal overholdes.Endvidere orienterede Rigspolitiet i januar 2009 politikred-sene om, hvorledes de skulle forholde sig i forhold til kravom kompensation for for korte fridage. Rigspolitiet anførtebl.a. følgende:”Ansatte, der i arbejdstidsopgørelserne for perioden 1. april2007 til 31. december 2008 mener at kunne konstatere, at ar-bejdstidsreglerne er tilsidesat i forbindelse med planlægningaf deres arbejdstid, skal henvende sig til politikred-sens/afdelingens ansvarlige for området. Politikred-sen/afdelingen skal herefter foretage en vurdering af denkonkrete problemstilling, og i det omfang, der kan konstate-res tilsidesættelse af arbejdstidsreglerne, skal der ydes den iarbejdstidsreglerne anførte kompensation. Det gælder dog ik-ke, hvis den ansatte selv har haft afgørende indflydelse påden konkrete tjenesteplanlægning, eller der allerede er ydetkompensation på anden måde, end det fremgår af de arbejds-tidsregler, der trådte i kraft den 1. januar 2008.”Politikredsene har i 1. halvår af 2009 modtaget og gennem-gået anmodninger fra ansatte, der mener at have krav pågodtgørelse for for korte fridage, og Rigspolitiet har i slut-ningen af juni 2009 meddelt politikredsene, at de nu kan ydekompensation for de for korte fridage. Af hensyn til politietsøkonomi skal kompensation ydes i form af afspadsering, ogRigspolitiet har meddelt kredsene, at det forudsættes, at stig-ningen i den tilgodehavende frihed som følge af kompensati-onen for de for korte fridage er afviklet inden udgangen af2010.Rigspolitiet skal bemærke, at den nuværende situation, hvoret meget stort antal polititjenestemænd har krav på kompen-sation for for korte fridage, ikke kan henføres til specifikkeopgaver – hverken af ekstraordinær eller almindelig karakter– i politiet. Stigningen i den tilgodehavende frihed skyldessåledes, at der skal ydes kompensation for en relativ lang pe-riode, hvorunder der – hverken fra ledelsens eller medarbej-dernes side – har været fokus på kravene til fridagenes læng-de. Medarbejderne har således traditionelt – til alles tilfreds-hed – haft stor indflydelse på placeringen af deres fridage ogtjenesteplanlægningen i øvrigt, og der har i visse afdelingerværet aftalt særlige ”rulleplaner” med skift, der har værethensigtsmæssige for afdelingerne, men som ikke nødvendig-vis har opfyldt kravene til fridagenes længde.Den indførte regel om kompensation vil selvsagt fremoverfordre et langt større ledelsesmæssigt fokus på tjenesteplan-lægning. Det kan ikke undgås, at polititjenestemænd skal3
kompenseres for for korte fridage, men det kan sikres, at derikke i fremtiden skal ydes kompensation i uforholdsmæssigtomfang. Dette vil blandt andet indebære en begrænsning isåvel afdelingernes som de enkelte medarbejderes indflydelsepå tjenesteplanlægningen.”
4