Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
698715_0001.png
698715_0002.png
698715_0003.png
698715_0004.png
698715_0005.png
698715_0006.png
698715_0007.png
698715_0008.png
698715_0009.png
698715_0010.png
698715_0011.png
698715_0012.png
698715_0013.png
698715_0014.png
698715_0015.png
Justitsministeriet
Dato:Dok.:Sagnr.:
3. juni 2009LMD410952009-154-0181
Udkast til tale til ministeren til brug for besvarelse afsamrådsspørgsmål AW og AY fra Folketingets Rets-udvalg torsdag den 4. juni 2009, kl. 8.30

Samrådsspørgsmål AW:

”Ministeren bedes redegøre for politiets indsats ved urolighedernepå Strøget og de omkringliggende gader natten mellem fredag oglørdag, herunder politiets passivitet og prioritering, hvem der hav-de foretaget denne prioritering og valgt politiets passive rolle, oghvilke initiativer ministeren vil tage for at sikre, at lignende episo-der ikke opstår i fremtiden.”

Samrådsspørgsmål AY:

”Ministeren bedes i et samråd redegøre for Københavns Politisbevæggrunde for ikke at gribe ind overfor det voldsomme hær-værkstogt, som en gruppe unge autonome foretog natten mellemfredag den 8. og lørdag d. 9. maj 2009 i Hyskenstræde i Køben-havn K., samt redegøre for, hvordan ministeren vil sikre sig, at detikke gentager sig, at politiet passivt ser til, mens en gade maltrak-teres af autonome?”
[Indledning]Jeg vil takke udvalget for anledningen til at redegøre forbegivenhederne i Hyskenstræde Store Bededag nat.
Og jeg vil gerne understrege, at jeg også selv – som alleandre, der har set optagelserne fra optøjerne – har haftsvært ved at forstå, at tingene kunne få lov til at eskalerepå den måde.
Det er fuldstændigt uacceptabelt, at en gruppe unge bal-lademagere raserer et område på den måde. Jeg delerfuldt ud beboernes og de forretningsdrivendes frustratio-ner og forargelse over ødelæggelserne.
Nu skal man jo huske på, at hvis det handler om at place-re ansvar og skyld, så er det ét sted fingeren skal pege:De fuldstændigt hensynsløse unge, der åbenbart er op-draget til at gøre, præcis hvad der passer dem uden nogensom helst respekt eller omtanke for andre mennesker.2
Unge studerende, der efter eget udsagn synes, at det er”fedt” at smadre en gade – bare det ikke lige er der, hvorde selv bor.
Men i sådan en situation skal man som borger selvfølge-lig kunne regne med politiets hjælp.
Og derfor er det vigtigt at se på, hvad der gik galt i denkonkrete situation – og ikke mindst at gøre alt for at und-gå lignende episoder i fremtiden.
[Redegørelsen om urolighederne i Hyskenstræde]Som det også er fremgået af pressen, bad jeg Politidirek-tøren i København om en redegørelse, som jeg fik ommandagen efter urolighederne - og straks efter sendte tilRetsudvalget.
Jeg vil i sagens natur ikke kunne bidrage med nye oplys-ninger om hændelsesforløbet og politiets ageren i forhold3
til det, der fremgår af politidirektørens redegørelse. Såjeg håber, at udvalget vil have forståelse for, at min be-svarelse til dels bliver en gengivelse af redegørelsen.
Politidirektøren i København har i redegørelsen oplyst, atdet – bl.a. via hjemmesidenwww.modkraft.dk– kom tilKøbenhavns Politis kendskab, at festivalen ”Undoing theCity” skulle afholdes i dagene fra den 7. til den 10. maj.
Af programmet for festivalen fremgik det bl.a., at derfredag den 8. maj skulle afholdes en gadefest med musik,dans og billige barer i indre by.
Der forelå ingen konkrete efterretninger i relation til ar-rangementet. Og de seneste mange måneder forud havdeder ikke været alvorlige voldelige aktiviteter i Køben-havn fra det autonome miljøs side.
Der blev ikke i anledning af festivalen foretaget anmel-delser til politiet af de enkelte arrangementer – bortset fra4
et enkelt friluftsarrangement den 7. maj i Folkets Park,som i øvrigt ikke gav anledning til problemer.
På baggrund af oplysningerne på den nævnte hjemmesideblev Københavns Politis operative enheder orienteretforud for Store Bededags-ferien. Det blev i den forbin-delse tilkendegivet, at man skulle sikre sig, at beredska-bet var intakt i henhold til de eksisterende planer.
[Politiets strategi ved uroligheder]Politidirektøren i København har videre oplyst, at ud-gangspunktet for en eventuel politimæssig indsats moddet autonome miljø findes i de generelle strategier ogoperationsplaner, som har været fulgt i de seneste år.
Med gode resultater fristes jeg til at tilføje – med tankepå Københavns Politis håndtering af EU-topmødet i2002, rydningen af Ungdomshuset og de tilbagevendendeoptøjer på bl.a. Nørrebro og Christianshavn.5
Det fremgår bl.a. af disse operationsplaner, at der somudgangspunkt iværksættes en så bred dialog som muligtmed henblik på at undgå konfrontationer og lægge endæmper på eventuelle voldelige kræfter blandt de unge.
Hvis en aktion udvikler sig til grove ordensforstyrrelser iform af vold, hærværk, brandstiftelse og lignende, skalder imidlertid omgående iværksættes en offensiv indsatsmed henblik på at bringe urolighederne til ophør.
I den situation træder Københavns Politis ”operations-plan for indsats mod uvarslede og spontane demonstrati-oner eller uroligheder” i kraft.
Det fremgår af denne operationsplan, at den strategiskehensigt er, at politiet roligt og myndigt – og med en til-strækkelig styrke – iværksætter en offensiv indsats medhenblik på at afskrække urostifterne fra eller forhindre
6
dem i at fortsætte. Og hovedformålet er naturligvis her atgenskabe trygheden.
I den forbindelse skal der så hurtigt som muligt etableresen dialog for at skabe ro over situationen.
Hvor det er muligt, skal urostifterne anholdes. Og derskal så vidt muligt sikres dokumentation, så de pågæl-dende kan strafforfølges.
Politidirektøren i København har oplyst, at beredskabetStore Bededag var af den forudsatte planlagte tilstrække-lige størrelse. Og den konkrete situation havde en karak-ter, så den omtalte operationsplan skulle følges.
[Det konkrete hændelsesforløb]Politidirektøren i København har om selve hændelsesfor-løbet oplyst, at politiet kl. 00.11 fik oplysninger om, atca. 100 autonome var forsamlet i Hyskenstræde, hvor de
7
havde medbragt brandbart materiale, og gadebelysningenblev forsøgt slukket.
Ved politiets ankomst til stedet kunne det konstateres, atder var forsamlet 3 – 400 autonome typer, der var ild i 3olietønder, der var opstillet nogle gamle møbler, og enhøjtalervogn spillede høj musik. Der var ophængt et ban-ner, som sammen med gadeforløbet besværliggjorde ind-sigten i området. Hertil kom, at det var kraftigt regnvejr.
Da politiet kom til stede, var der forøvet graffitihærværkpå flere huse, men derudover var stemningen rolig.
Politiets delingsfører fik ved ankomsten kontakt til enperson, som oplyste ikke at være arrangør, men gerneville stå for formidling af kontakten til deltagerne i fe-sten.
Situationen vurderedes derfor at svare til ”normalbille-det” for en gadefest i dette miljø – med undtagelse af ste-8
det for festens afholdelse, da de autonome normalt ikkesamles i indre by, men på Nørrebro eller Christianshavn.
Derfor blev det besluttet, at politiet som udgangspunktville søge at følge den sædvanlige dialogbaserede strate-gi. Delingsføreren vurderede i den forbindelse, at en of-fensiv indsats ville få konsekvenser i form af spredningtil resten af byen.
Som det eksempelvis sås i dagene efter rydningen afUngdomshuset, kan en konfrontation således føre til, atde autonome i ”guerilla-stil” spreder sig i satellit-optøjerover hele byen, hvilket kan gøre situationen meget van-skelig at inddæmme og håndtere sikkerhedsmæssigt for-svarligt.
Politidirektøren har videre oplyst, at delingsføreren underfesten konstaterede, at der var begået hærværk på tre par-kerede biler, og at der fortsat blev lavet graffiti på byg-ninger. Men stemningen var ellers fortsat rolig – og der9
var ingen tegn på konfrontation mellem politiet og deautonome.
Omkring kl. 01.30 blev det derfor besluttet fortsat at for-holde sig henholdende under hensyn til risikoen for atsprede en voldelig konfrontation i større dele af indre by.
Der blev aftalt procedurer for, hvordan politiet skulleforholde sig ved festens afslutning – herunder for hvor-dan de autonome skulle ledes tilbage mod Nørrebro ogforhindres i at udøve omfattende hærværk.
Kl. 02.18 oplyste den person, som politiet var i dialogmed, at festen ville slutte kl. 02.30. Og kl. 02.31 blev detfra de autonomes højtalervogn oplyst, at man skulle for-lade stedet og i øvrigt ”passe på politiet”. Derfor var poli-tiets vurdering fortsat, at festen ville blive afsluttet i no-genlunde ro og orden.
10
Kl. 02.35 blev der pludselig kastet to molotovcocktailsmod politiet, hvorfor Københavns Politis 2. udryknings-beredskab blev aktiveret, og der blev oprettet komman-dostation – den såkaldte ”KSN”. Det blev desuden over-vejet at tilkalde assistance fra Nordsjællands og Køben-havns Vestegns Politi.
Kl. 02.36 blev der knust ruder i Hyskenstræde, og deref-ter overgik politiet til den offensive del af operationspla-nen.
Det vil sige, at man med de til rådighed værende styrkerspredte modparten mest muligt med henblik på at undgåorganiseret modstand. Dette medførte spredte tilfælde afhærværk i området. De autonome drev herefter i smågrupper tilbage mod Nørrebro og gav ikke længere an-ledning til omfattende politimæssige problemer.
11
Kl. 02.45 blev det vurderet, at situationen i indre by varrelativt rolig, og kl. 03.21 kunne der ikke konstateres fle-re autonome i bybilledet.
Der blev efterfølgende optalt mellem 35 og 37 gernings-steder for hærværk, herunder knuste ruder, graffiti ogødelagte biler.
[Vurdering af politiets indsats]Hvad var det så, der gik galt, kan man jo spørge.
Politidirektøren i København har i sin redegørelse be-mærket, at oplysningerne om den planlagte festival ikkeumiddelbart var af en sådan karakter, at der var behov foriværksættelse af ekstraordinære politimæssige foranstalt-ninger. Der er således løbende arrangementer i det auto-nome miljø, som Københavns Politi har stor erfaring medat håndtere.
12
Politidirektøren har samtidig understreget, at det ståendeberedskab havde en tilstrækkelig størrelse.
Under begivenhederne i Hyskenstræde fulgte man denudmeldte strategi ved at indlede dialog med en person,der ville være formidler. Der blev indledningsvis konsta-teret mindre omfang af graffiti og hærværk. Men risikoenfor spredning af voldsomme optøjer i støre dele af byen –med potentielt langt større fare og ødelæggelse til følge –gjorde, at det blev vurderet for risikabelt straks at gribeind.
Politidirektøren har bemærket i redegørelsen, at der vartale om et skøn i den konkrete situation. Men hun harsamtidig understreget, at der – som det fremgår af opera-tionsplanen – skal handles hurtigt og konsekvent, hvisbegivenheder udvikler sig, eller der er en betydelig risikofor, at borgerne kan blive voldsomt forulempet, som detskete her.
13
Politidirektøren i København har derfor også beklaget, atder ikke på et tidligere tidspunkt blev foretaget en egent-lig alarmering af det eksisterende beredskab, og at derikke tilstrækkelig tidligt blev taget skridt til at standseulovlighederne.
[Afslutning]Jeg har noteret mig, at politidirektøren også finder, at for-løbet var klart utilfredsstillende, og at hun har beklaget,at der ikke tilstrækkeligt tidligt blev grebet ind for atstandse urolighederne.
Jeg er selvsagt helt enig i politidirektørens beklagelse.Det er fuldstændigt afgørende, at borgerne kan regne medhjælp fra politiet i sådan en situation.
Det er imidlertid også min opfattelse, at der er tale om enenkeltstående episode blandt mange særdeles flotte ind-
14
satser fra Københavns Politis side for at beskytte Køben-havn mod de autonomes hensynsløse hærgen.
Vi har et rigtigt godt politi – og jeg har fuld tillid til, atpolitiet vil håndtere fremtidige optøjer på fuldt betryg-gende vis.
Tak.
15