Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
25. juni 2009Menneskeretsenheden2009-792-0951LST41197
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 884 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. juni 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Søren Pind (V).
Brian Mikkelsen/Nina Holst-Christensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 884 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Vil ministeren begrunde, hvorfor Den Europæiske Menne-skerettighedskonventions krav i art. 8, stk. 2, ikke ville væreopfyldt, jf. svaret på REU alm. del – spm. 549, såfremt demennesker, der blev medtaget i en lov som beskrevet i REUalm. del – spm. 547, notorisk var kendt som de værste krimi-nelle i Danmark?”Svar:
Også personer, der med spørgerens ord er notorisk kendt som de værstekriminelle i Danmark, nyder beskyttelse efter Den Europæiske Menne-skerettighedskonventions artikel 8 om ret til respekt for privat- og fami-lielivet.Som det fremgår af besvarelsen af 19. marts 2009 af det nævnte spørgs-mål nr. 549 fra Folketingets Retsudvalg, følger det af praksis fra Den Eu-ropæiske Menneskerettighedsdomstol, at der ved vurderingen af, om enudlænding kan udvises på grund af den pågældendes kriminelle adfærd,altid skal tages udgangspunkt i omstændighederne i den konkrete sag. Iden forbindelse vil der blive lagt vægt på: (1) karakteren og alvoren af eneventuel lovovertrædelse, (2) varigheden af udlændingens ophold i kon-ventionsstaten, (3) den tid, der er gået fra lovovertrædelsen, herunder denpågældendes adfærd i denne periode, (4) de involverede personers natio-nalitet, (5) den pågældendes familiemæssige situation, herunder varighedaf ægteskab og andre momenter, der udtrykker, om parret har et effektivtfamilieliv, (6) hvorvidt ægtefællen var bekendt med forbrydelsen vedetableringen af familielivet, (7) hvorvidt der er børn og i bekræftendefald børnenes alder, (8) alvorligheden af de vanskeligheder, som familienrisikerer at blive mødt med i hjemstaten, og (9) styrken af de sociale, kul-turelle og familiemæssige bånd til henholdsvis konventionsstaten oghjemstaten.Spørgsmålet om, hvorvidt en udvisning af en kriminel udlænding vil væ-re forenelig med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel8, beror derfor altid på en konkret vurdering af den enkelte sags omstæn-digheder, herunder den pågældendes familiemæssige situation i Dan-mark.Som ligeledes anført i besvarelsen af spørgsmål nr. 549 vil et lovbestemtkrav om, at en bestemt gruppe udlændinge automatisk skal udvises, uden2
at der i den forbindelse tages hensyn til deres tilknytning til Danmark,herunder den enkeltes familiemæssige situation mv., ikke opfylde DenEuropæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8.
3