Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
704322_0001.png
704322_0002.png
704322_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. juli 2009Lovafdelingen2009-792-0953LOJ41847
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 883 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. juni 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lene Espersenfg. justitsminister/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 883 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes redegøre for mulighederne for, at indsatte idanske fængsler afholder ferie, herunder om og i hvilket om-fang det forekommer, samt hvem der i givet fald afholderomkostninger til transport, ophold m.v.”

Svar:

Efter straffuldbyrdelseslovens § 38, stk. 1, har en afsoner ret og pligt tilat være beskæftiget ved deltagelse i arbejde, uddannelse eller anden god-kendt aktivitet. Efter § 38, stk. 2, kan justitsministeren, hvor praktiskeeller andre særlige hensyn gør det nødvendigt, fastsætte regler, hvorefterbestemmelsen i stk. 1 fraviges for bestemte institutioner eller bestemtegrupper af indsatte.Justitsministeren har i medfør af sidstnævnte bestemmelse fastsat reglerom, at afsonere, der er anbragt i et arresthus, ikke er omfattet af bestem-melsen i lovens § 38, stk. 1. De pågældende skal dog tilbydes beskæfti-gelse. Dette fremgår af § 1, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 372 af 17. maj2001 om beskæftigelse m.v. af indsatte i kriminalforsorgens institutioner(beskæftigelsesbekendtgørelsen).På samme måde skal varetægtsarrestanter tilbydes beskæftigelse, jf. be-skæftigelsesbekendtgørelsens § 2, stk. 1.Beskæftigelsespligten hænger sammen med en intention om at give deindsatte en mere meningsfuld afsoning og forbedre deres muligheder forresocialisering. Pligten kan opfyldes på mange forskellige måder, eksem-pelvis ved deltagelse i produktionsvirksomhed, undervisning eller delta-gelse i behandlingsprogrammer.Beskæftigelsen skal normalt finde sted på ugens 5 første dage og fordelesmed mindst 7 timer på hver af disse dage, jf. beskæftigelsesbekendtgørel-sens § 4, stk. 2. Derudover følger det af bekendtgørelsens § 4, stk. 4, atindsatte normalt har fri fra beskæftigelse på helligdage, juleaftensdag ogom eftermiddagen grundlovsdag.Straffuldbyrdelsesreglerne giver ikke mulighed for, at de indsatte kanholde ferie i forhold til denne beskæftigelsespligt.
2
Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at fængslerne og nogle ar-resthuse hen over sommeren afholder såkaldt ”sommerskole” for at givede indsatte noget variation i hverdagen. De indsatte får således mulighedfor at prøve nogle aktiviteter, som ikke tilbydes dagligt i institutionen.Sommerskole består typisk af en række tilbud om kreative aktiviteter ogidrætsaktiviteter, som de indsatte kan melde sig til. Nogle gange inviteresen kunstner ind i institutionen for at afholde en aktivitet som f.eks. et re-noverings- og udsmykningsprojekt med de indsatte.De indsattes beskæftigelsespligt kan opfyldes ved deltagelse i sommer-skole, hvilket betyder, at de får vederlag for deltagelsen.Nogle indsatte, typisk dem, der afsoner en lang dom, har mulighed for”arresthusferie”, hvorved de overføres til et arresthus i en kortere perio-de. Det kan f.eks. være for at komme tættere på familien, eller fordi denindsatte har brug for et miljøskift.Det er institutionerne, som afholder udgifterne til sommerskole og even-tuelle udgifter til transport af indsatte til ”arresthusferie”.
3