Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
698803_0001.png
698803_0002.png
698803_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
12. juni 2009Dyrevelfærdskontoret2009-150-1200TRM40521
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 841 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. juni 2009.
Brian Mikkelsen/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 841 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for baggrunden for, at forslagettil Rådets forordning om beskyttelse af dyr på aflivningstids-punktet ikke omfatter dyr, der aflives i forbindelse med kul-tur- og sportsarrangementer.”

Svar:

Kommissionen fremsatte den 18. september 2008 forslag til Rådets for-ordning om beskyttelse af dyr på aflivningstidspunktet (KOM (2008) 553endelig). Forordningen skal erstatte Rådets direktiv 93/119/EF af 22. de-cember 1993 om beskyttelse af dyr på slagte- eller aflivningstidspunktetmed senere ændringer (slagte- og aflivningsdirektivet).Efter forslagets artikel 1, stk. 2, litra a, nr. iii, der er videreført uændret iformandskabets senere reviderede udgaver af forslaget, omfatter forslagetikke aflivning af dyr i forbindelse med kultur- eller sportsarrangementer.Ved "kultur- eller sportsarrangementer" forstås ifølge forslagets artikel 2,litra h, arrangementer, der først og fremmest har tilknytning til veletable-rede kulturelle traditioner eller sportsaktiviteter, herunder væddeløb ellerandre former for konkurrencer, hvor der ikke finder produktion af kødeller andre animalske produkter sted, eller hvor denne produktion ermarginal i forhold til arrangementet som sådan og uden økonomisk be-tydning.I Kommissionens bemærkninger til det fremsatte forslag anføres det, atforslaget efter Kommissionens opfattelse er i overensstemmelse med detEU-retlige nærhedsprincip. Kommissionen henviser i den forbindelsebl.a. til, at der i forslaget er fastsat en mulighed for nationale foranstalt-ninger for at afspejle bestemmelserne i protokollen fra 1997 om dyrebe-skyttelse og dyrevelfærd, hvori det hedder, at nationale bestemmelservedrørende religiøse ritualer, kulturelle traditioner og regionale skikkeskal respekteres. Protokollen er knyttet som bilag til traktaten om opret-telse af Det Europæiske Fællesskab.Endvidere fremgår følgende af betragtning nr. 15 og 16 i forslagets præ-ambel, således som disse er udfærdiget i formandskabets seneste revide-rede udgave af 4. juni 2009:”(15) I protokollen om dyrevelfærd og dyrebeskyttelse under-streges også nødvendigheden af at respektere medlemsstater-2
nes love og administrative bestemmelser samt deres skikke,navnlig med hensyn til religiøse ritualer, kulturelle traditionerog regionale skikke, i forbindelse med fastlæggelsen og gen-nemførelsen af Fællesskabets politikker inden for bl.a. land-brug og det indre marked. Kulturelle arrangementer, hvoroverholdelse af dyrevelfærdskrav vil have negativ indvirkningpå selve arrangementets karakter, bør derfor udelukkes fradenne forordnings anvendelsesområde.(16) Kulturelle traditioner drejer sig om nedarvede, fastlagteeller sædvanlige mønstre for tænkemåde, handling eller ad-færd, som overføres fra generation til generation. De er med tilat styrke de langvarige sociale forbindelser mellem de forskel-lige generationer. Under forudsætning af at disse aktiviteterikke påvirker markedet for produkter af animalsk oprindelseog ikke er begrundet i produktionsformål, bør aflivning af dyri forbindelse med disse arrangementer udelukkes fra denneforordnings anvendelsesområde.”
I det omfang forhold falder uden for forslagets anvendelsesområde, vilmedlemslandene selv kunne fastsætte nationale regler herom. Medlems-landene vil bl.a. kunne indføre et forbud mod aflivning af dyr i forbindel-se med kultur- eller sportsarrangementer.For så vidt angår de danske regler på området indebærer den generellebestemmelse i dyreværnsloven § 1 efter Justitsministeriets opfattelse, atder som udgangspunkt gælder et forbud mod aflivning af dyr i forbindel-se med f.eks. hanekamp og tyrefægtning.Det bemærkes i øvrigt, at det gældende slagte- og aflivningsdirektiv hel-ler ikke finder anvendelse på dyr, der aflives i forbindelse med kultur-eller sportsarrangementer, jf. direktivets artikel 1, stk. 2.
3