Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
702437_0001.png
702437_0002.png
702437_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
24. juni 2009Lovafdelingen2009-792-0937BBO41211
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 824 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. maj 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Christensen (DF).
Brian Mikkelsen/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 824 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Kan ministeren bekræfte, at det altid er muligt for en foræl-der at få oplysninger omkring sit barns trivsel, ligesom der al-tid vil være adgang til Forældreintra for begge forældre?”

Svar:

Justitsministeriet kan med hensyn til forældre med fælles forældremyn-dighed oplyse, at forældrene har den samme ret til at få oplysninger ombarnets forhold og trivsel fra f.eks. barnets skole eller daginstitution.Har en forælder ikke del i forældremyndigheden, følger det af forældre-ansvarslovens § 23, stk. 1, at den pågældende efter anmodning kan fåorientering om barnets forhold fra skoler, børneinstitutioner, social- ogsundhedsvæsenet samt private sygehuse, privatpraktiserende læger ogtandlæger. Vedkommende forælder har desuden ret til at få udleveret do-kumenter om barnets forhold, hvis disse findes på skoler og i børneinsti-tutioner. Der må ikke gives fortrolige oplysninger om forældremyndig-hedsindehaveren.Af forarbejderne til bestemmelsen fremgår bl.a., at pligten til at videregi-ve oplysninger om barnet kun indtræder, hvis der foreligger en individuelog konkret anmodning om orientering fra den forælder, der ikke har del iforældremyndigheden. Institutionen mv. har således ikke pligt til at giveløbende orientering om barnets forhold, og en stående anmodning omgenerelt at blive orienteret skal derfor ikke imødekommes. På dennebaggrund er det i praksis også afslået at give en forælder uden del i for-ældremyndigheden en løbende og generel adgang til en skoles forældre-intranet (Forældreintra).De oplysninger, som den forælder, der ikke har del i forældremyndighe-den, har ret til at modtage orientering om efter § 23, stk. 1, er de sammeoplysninger om barnet, som forældremyndighedsindehaver kan få fra in-stitutionen mv. Dette kan f.eks. være oplysninger fra skolen om barnetsstandpunkt, faglige udvikling, trivsel og problemer. Hvis forældremyn-dighedsindehaveren som følge af tavshedspligtsregler er afskåret fra at fåoplysninger om barnet, vil den anden forælder heller ikke kunne få disseoplysninger.En forælder uden del i forældremyndigheden har efter forældreansvars-lovens § 23, stk. 2, endvidere ret til efter anmodning at få orientering om2
generelle sociale aktiviteter på barnets skole og børneinstitution fra denpågældende skole og institution og har adgang til at deltage i disse aktivi-teter.Det fremgår af forarbejderne til bestemmelsen, at hvis den pågældendeforælder én gang har anmodet om at blive orienteret om generelle socialeaktiviteter i skolen eller børneinstitutionen, skal den pågældende institu-tion – på samme måde som over for forældremyndighedsindehaveren –løbende orientere den forælder, der ikke har forældremyndigheden, omgenerelle sociale aktiviteter. Ved generelle sociale aktiviteter forståsf.eks. festlige begivenheder og almindelige forældre- og orienteringsmø-der, som indeholder generel orientering om, hvad der sker på den pågæl-dende institution. Bestemmelsen giver ikke ret til at få orientering omeller deltage i møder vedrørende det enkelte barns trivsel, f.eks. foræl-drekonsultationer vedrørende barnet eller møder om, at der er behov foren særlig indsats i forhold til barnet.Efter forældreansvarslovens § 23, stk. 3, kan de institutioner mv., der eromfattet af bestemmelsen, nægte at give konkrete oplysninger og udleve-re dokumenter om barnets forhold og kan nægte orientering om og delta-gelse i aktiviteter, hvis det må antages at være til skade for barnet.Statsforvaltningen kan i medfør af forældreansvarslovens § 23, stk. 4, isærlige tilfælde efter anmodning fra indehaveren af forældremyndighe-den eller fra en af de i bestemmelsen nævnte institutioner mv. fratage denforælder, der ikke har forældremyndigheden, adgangen til at få oriente-ring mv. Dette kan efter forarbejderne til bestemmelsen f.eks. ske i til-fælde, hvor den pågældende forælder benytter adgangen til at få oriente-ring om barnet på en sådan måde, at det må anses for en urimelig belast-ning for institutionen mv.
3