Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
709916_0001.png
709916_0002.png
709916_0003.png
709916_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
31. juli 2009Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1192JEE41949
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 821 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. maj 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Brian Mikkelsen/Johan Legarth
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 821 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Idet der i forbindelse med SAS Liga kampen for nylig mel-lem FC København og Brøndby dukkede hooligans fra Tysk-land op, bedes ministeren oplyse, hvad der kan gøres for atsikre en bedre og mere effektiv grænsekontrol, så det forhin-dres at udenlandske hooligans møder op til kampe i den dan-ske SAS Liga.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:”Grænsekontrollen mellem Danmark og Tyskland blev op-hævet i forbindelse med Danmarks indtræden i Schengen-samarbejdet.Det kan imidlertid oplyses, at der i EU-regi foregår et omfat-tende samarbejde med henblik på at fremme sikkerheden vedstørre offentlige arrangementer mv. med en international di-mension, herunder fodboldkampe.Rådet for Den Europæiske Union vedtog den 26. maj 1997 enfælles aktion vedrørende samarbejde om offentlig orden ogsikkerhed i forbindelse med arrangementer, hvor et stort antalmennesker fra flere medlemsstater forsamles, og hvor politietprimært har til opgave at bevare den offentlige orden og sik-kerhed for at forebygge strafbare handlinger.Sådanne arrangementer omfatter bl.a. sportskonkurrencer,rockkoncerter, demonstrationer og vejblokader, hvor der kanvære behov for et internationalt politisamarbejde.Den fælles aktion indebærer, at medlemsstaterne via de cen-trale myndigheder - det vil for Danmarks vedkommende sigeRigspolitiet - underretter hinanden, når grupper af en vis stør-relse, som vil kunne udgøre en trussel mod den offentlige or-den og sikkerhed, agter at begive sig ind på andre medlems-staters område for at deltage i et arrangement.En sådan meddelelse skal indeholde så udførlige oplysningersom muligt omden pågældende gruppes sammensætning,anvendte ruter og opholdssteder,transportmidler,andre relevante forhold samten vurdering af oplysningernes pålidelighed.2
Det påhviler politikredsene at iværksætte den fornødne un-derretning af andre lande, når politikredsene bliver bekendtmed, at grupper af en vis størrelse, som vil kunne udgøre entrussel mod den offentlige orden og sikkerhed, agter at begivesig fra Danmark til udlandet for at deltage i et arrangement.De konkrete meddelelser sendes og modtages som nævnt viaRigspolitiet.De beskrevne retningslinjer finder efter omstændighederneligeledes anvendelse i forhold til andre lande, der ikke ermedlemsstater i Den Europæiske Union.Særligt i forhold til fodbold suppleres Rådets fælles aktion afRådet for Den Europæiske Unions afgørelse af 25. april 2002om sikkerhed i forbindelse med internationale fodboldkampe,som ændret ved Rådets afgørelse af 12. juni 2007.I henhold til denne afgørelse skal der i alle lande udpeges etsåkaldt ”national football information point”. I Danmark va-retager Rigspolitiet denne opgave.Hvis der i Danmark skal afvikles en fodboldkamp med delta-gelse af et udenlandsk hold, herunder landskampe, og dervurderes at være risiko for trusler mod den offentlige ordenog sikkerhed i forbindelse med kampen, skal politikredsenvia Rigspolitiet søge at indhente oplysninger fra de relevanteudenlandske myndigheder om de tilrejsende fodboldtilskueremv. Rigspolitiet vil i den forbindelse ligeledes indhente rele-vante oplysninger fra en international database i Holland,som indeholder oplysninger om afviklingen af en række in-ternationale fodboldkampe i Europa.Når oplysningerne er modtaget, videresendes de til politi-kredsen, hvor oplysningerne indgår i planlægningen af denpolitimæssige indsats i forbindelse med den konkrete fod-boldkamp.I lyset af den konkrete trusselsvurdering vil politikredsenkunne fremsætte anmodning om at få udenlandske ”spottere”og/eller forbindelsesofficerer til stede som bistand til danskpoliti i forbindelse med afviklingen af kampen. Anmodnin-gen fremsættes og besvares via Rigspolitiet.De indsamlede oplysninger sendes til Rigspolitiet, der be-handler og videresender oplysningerne til de udenlandskemyndigheder.Udenlandske anmodninger om udsendelse af danske politi-tjenestemænd som ”spottere” og/eller forbindelsesofficererved fodboldkampe i udlandet fremsættes via Rigspolitiet, der3
i givet fald anmoder den relevante politikreds om at stille detnødvendige personale til rådighed.De her beskrevne retningslinjer tager primært sigte på fod-boldkampe med deltagelse af udenlandske hold, men fod-boldkontaktpunkterne og proceduren for udveksling af oplys-ninger anvendes ligeledes i forhold til nationale kampe, hvisder på baggrund af en trusselsvurdering må antages at væreen risiko for, at udenlandske risikofans vil deltage i urolighe-der i forbindelse med konkrete kampe.”
4