Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
19. juni 2009Politikontoret2009-150-1187ANS43365
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 814 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. maj 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 814 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Idet det er et stort ønske fra politiforbundet, vil ministerenda sikre, at en repræsentant herfra sidder med i kredsrådet,idet det ofte behandler sager, der er af forbundets interesse?”Svar:
Ordningen med kredsråd blev etableret ved lov nr. 538 af 8. juni 2006om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (politi- og dom-stolsreformen) med henblik på at opnå en yderligere styrkelse af kontak-ten mellem politiet og lokalsamfundet.Der er oprettet et kredsråd i hver politikreds, jf. retsplejelovens § 111,stk. 1.Et kredsråd består af politidirektøren og borgmestrene i de kommuner,som politikredsen omfatter, jf. retsplejelovens § 111, stk. 2. Dog repræ-senteres Bornholms Kommune i kredsrådet af borgmesteren og 3 med-lemmer valgt af og blandt kommunalbestyrelsens øvrige medlemmer, jf.§ 111, stk. 3. I kommuner med magistratsstyre eller en styreform meddelt administrativ ledelse, jf. §§ 64 og 64 a i lov om kommunernes styrel-se, kan kommunalbestyrelsen i kommunens styrelsesvedtægt bestemme,at et magistratsmedlem henholdsvis en udvalgsformand er medlem i ste-det for borgmesteren, jf. retsplejelovens § 111, stk. 4.Det fremgår af lovbemærkningerne til politi- og domstolsreformen, atsammensætningen af kredsrådet er fastsat ud fra ønsket om, at kredsrådetskal fungere som det centrale ledelsesforum, hvor den øverste ledelse hoshenholdsvis politiet og kommunerne har lejlighed til at drøfte spørgsmålaf fælles interesse.Efter retsplejelovens § 112, stk. 1, drøfter kredsrådet spørgsmål af almin-delig karakter vedrørende politiets virksomhed og organisation i politi-kredsen samt spørgsmål vedrørende kriminalitetsudviklingen og samar-bejdet mellem politiet og lokalsamfundet, herunder en lokal samarbejds-plan.Efter forarbejderne til bestemmelsen vil det navnlig være relevant atdrøfte områder, hvor der er behov for at sikre sammenhæng i politiets ogkommunernes opgavevaretagelse, f.eks. indsatsen over for truede og be-lastede børn og unge. Kredsrådet skal drøfte organisatoriske spørgsmål af2
særlig betydning for lokalsamfundet, f.eks. ændringer i stationsdistrikterog åbningstider mv.Som det fremgår, fungerer kredsrådet således som det centrale ledelses-forum for samarbejdet mellem politiet og kommunerne. Politiforbundeter en faglig organisation, og forbundet har derfor efter min opfattelse ik-ke en naturlig fast plads i kredsrådet.
3