Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
17. juni 2009Strafferetskontoret2009-792-0931LCH40890
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 810 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. maj 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 810 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”I forlængelse af ministerens besvarelse af REU alm. del –spm. 254 om opbevaring af dna-prøver bedes ministeren op-lyse, om den engelske regerings intention om at gå imoddommene fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol,jf. vedhæftede artikel fra Politiken den 8. maj 2009 ”Engelskregering vil beholde dna fra uskyldige”, får indflydelse på re-geringens intention om at tage initiativ til at ændre den dan-ske lovgivning på området, således som det varsles i besva-relsen af REU alm. del – spm. 254.”Svar:
Med hensyn til det nærmere indhold af dommen af 4. december 2008 isagen S. og Marper mod Storbritannien fra Den Europæiske Menneske-rettighedsdomstol henvises til Justitsministeriets besvarelse af spørgsmålnr. 254 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del).Som det fremgår af den nævnte besvarelse, fastslog domstolen, at Stor-britannien har krænket artikel 8 om ret til respekt for privatlivet og fami-lielivet i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK).Domstolen anfører bl.a., at kerneprincipperne for databeskyttelse kræver,at opbevaringen er proportional med formålet, og at opbevaringen ertidsbegrænset. Særligt i forhold til Storbritanniens udtagelse og opbeva-ring af dna-profiler mv. lægger domstolen vægt på, at det pågældendemateriale kan opbevares uafhængigt af lovovertrædelsens karakter elleralvor og uafhængigt af den sigtedes alder, at opbevaringen er tidsube-grænset, og at der kun er begrænsede muligheder for en frifundet for at fåoplysningerne slettet.Som der nærmere er redegjort i den ovennævnte besvarelse, finder Men-neskerettighedsdomstolen, at Storbritanniens altomfattende og ensartedeopbevaring af dna-profiler mv. fra sigtede, men ikke dømte personer, ik-ke rammer en rimelig balance mellem de modstående offentlige og priva-te hensyn, og at der foreligger en krænkelse af EMRK artikel 8.Som der også er nærmere redegjort for i den nævnte besvarelse, er det ilyset af Menneskerettighedsdomstolens generelle bemærkninger om ad-gangen til opbevaring af dna-profiler mv. Justitsministeriets vurdering, atder bør tages skridt til at ændre de danske regler om opbevaring af dna-profiler mv., således at disse slettes efter en nærmere angiven periode2
efter en frifindelse eller påtaleopgivelse. Justitsministeriet vil i samarbej-de med bl.a. Rigspolitiet overveje den nærmere udformning af sådanneregler med henblik på at fremsætte et lovforslag herom i næste folke-tingssamling.Forslaget fra den britiske regering om at indføre regler som refereret iden nævnte artikel ændrer ikke ved Justitsministeriets vurdering af beho-vet for at ændre de danske regler på dette område. Det britiske forslag vilindgå i Justitsministeriets videre overvejelser om udformningen af detkommende lovforslag.
3