Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 78 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. oktober 2008.
Brian Mikkelsen
/
 Morten N. Jakobsen
Spørgsmål nr. 78 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
â€Hvorfor accepterer Justitsministeriet forskelsbehandling? I Søren Kam-sagen, hvor bevismaterialet har ført til eksekvering af dødsstraf i Danmark, tilsidesætter Tyskland en dansk arrestordre, mens Danmark i en mindre alvorlig straffesag godvilligt udleverer egne statsborgere til Tyskland, jf. byretskendelsen forleden?â€
Svar:
Som Justitsministeriet tidligere har oplyst over for Folketinget, besluttede landsretten i München ved kendelse af 31. januar 2007, at den danske anmodning om udlevering af Søren Kam til strafforfølgning ikke kunne imødekommes. Begrundelsen for afgørelsen var, at forholdet – drabet på redaktør Carl Henrik Clemmensen – efter tysk ret anses for forældet, hvilket i medfør af den tyske udleveringslov indebærer, at udlevering ikke kan finde sted.
Justitsministeriet går ud fra, at der med spørgsmålet også sigtes til en sag, hvor der er truffet beslutning om, at to personer, som er bosat i Danmark, skal udleveres til Tyskland for strafforfølgning for en række højreekstremistiske aktiviteter.
Justitsministeriet kan i den forbindelse oplyse, at ministeriet har truffet beslutning om, at de pågældende skal udleveres til Tyskland til strafforfølgning for de nævnte handlinger. Justitsministeriets beslutning er indbragt for domstolene, der endnu ikke har truffet endelig afgørelse. Bl.a. i lyset heraf kan Justitsministeriet ikke kommentere sagen nærmere.
Det kan dog oplyses, at der ved behandling af sager om udlevering selvsagt foretages en nøje vurdering af, om betingelserne for udlevering i den enkelte sag er opfyldt. Allerede derfor er der ikke nogen forbindelse mellem de to sager.