Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
7. juli 2009Politikontoret2008-150-0925ANS43231
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 77 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. oktober 2008.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Brian Mikkelsen/Johan K. Legarth
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 77 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren under henvisning til artiklen "Vis pas før dukøber taletid til mobilen" i Berlingske Tidende den 21. okto-ber 2008" samt som opfølgning på udvalgsspørgsmål nr. 988fra folketingsåret 2007-08 oplyse, hvornår Justitsministerietsog Videnskabsministeriets arbejdsgruppe forventer at afsluttesit arbejde vedrørende udmøntning af anbefaling 16 i rappor-ten Det danske samfunds indsats og beredskab mod terror?”Svar:
1.
I rapportenDet danske samfunds indsats og beredskab mod terrorfraoktober 2005 anbefalede den tværministerielle arbejdsgruppe, at det tek-nologiske område, hvor politiet ikke har nogen umiddelbar mulighed forat sammenholde brugeroplysninger med det enkelte kommunikations-apparat (taletidskort, internetcaféer mv.) elimineres eller – hvis dette ikkeer muligt – reduceres i videst muligt omfang (anbefaling 16).Det fremgår af regeringens handlingsplan for terrorbekæmpelse (novem-ber 2005), at regeringen har til hensigt at arbejde videre med at konkreti-sere denne anbefaling, og at dette nærmere vil ske ved, at Justitsministe-riet og Videnskabsministeriet nedsætter en arbejdsgruppe med henblik påat afklare problemernes omfang og skitsere mulige løsninger.I overensstemmelse hermed færdiggjorde en arbejdsgruppe under Ju-stitsministeriet med repræsentanter fra Videnskabsministeriet og PolitietsEfterretningstjeneste (PET) i sommeren 2006 sine overvejelser om muli-ge tiltag i forhold til brugerregistrering ved henholdsvis taletidskort, in-ternetcaféer, gratis hotspots og internetadgang på biblioteker.For så vidt angår taletidskort anbefalede arbejdsgruppen, at der ikke ind-førtes et krav om registrering af oplysninger om købere af taletidskort.Som begrundelse herfor anførte arbejdsgruppen bl.a., at mange taletids-kort sælges i kioskmiljøet, hvor det vil være vanskeligt at håndhæve etkrav om registrering af oplysninger om købere. Arbejdsgruppen vurdere-de endvidere, at det ville være ganske omkostningsfuldt for telebranchenat gennemføre et krav om indretning af tekniske systemer med henblik påbrugeridentifikation.
2
Hvad angår internetcaféer, anbefalede arbejdsgruppen, at ejere/ admini-stratorer af internetcaféer forpligtedes til at registrere oplysninger omkundernes identitet.Arbejdsgruppen anbefalede endelig med hensyn til gratis hotspots og in-ternetadgang på bibliotekerne mv., at der blev arbejdet videre med at af-klare problemernes omfang og skitsere mulige løsninger.2.
Som anført i Justitsministeriets besvarelse af 26. august 2008 afspørgsmål nr. 988 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg har der i Ju-stitsministeriet og Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling påbaggrund af arbejdsgruppens drøftelser pågået nogle principielle overve-jelser med hensyn til den konkrete udmøntning af anbefaling 16.PET og Rigspolitiets Efterforskningsafdeling har i forbindelse med disseovervejelser overfor Justitsministeriet oplyst, at der siden sommeren2006, hvor arbejdsgruppen færdiggjorde sine drøftelser, har været enstigning i de problemer, som brugen af uregistrerede taletidskort udgør iforbindelse med efterforskningen af sager om terrorisme og organiseretkriminalitet.Den stadig stigende udbredelse af gratis hotspots på offentligt tilgængeli-ge steder, hvor enhver – uden at behøve at indfinde sig på en internetcaféeller lignende – kan gå på internettet, indebærer også tiltagende proble-mer for politiets og efterretningstjenestens muligheder for at efterforskesager om terrorisme og organiseret kriminalitet, hvor telefon- og inter-netaflytning ofte er et afgørende efterforskningsredskab.Hertil kommer, at de kriminelle også er blevet opmærksomme på at be-nytte internetadgangen på biblioteker som et alternativ til internetcaféer.De betydelige efterforskningsmæssige vanskeligheder, der knytter sig tilbrugen af uregistrerede taletidskort, internetcaféer, hotspots og bibliote-ker, ses således at være vokset, siden arbejdsgruppen i sommeren 2006færdiggjorde sine drøftelser.3.
På den baggrund har regeringen fundet, at det er nødvendigt med enfornyet overvejelse af mulighederne for brugerregistrering, herunder vedinddragelse af andre landes erfaringer på området.
3
Regeringen finder ikke, at det på det foreliggende grundlag er muligt attræffe en endelig beslutning om, at der skal indføres et krav om bruger-registrering. Forinden en sådan beslutning kan træffes, er det nødvendigtbl.a. i lyset af den teknologiske udvikling, der har fundet sted, siden ar-bejdsgruppen i sommeren 2006 færdiggjorde sine overvejelser, at få be-lyst de tekniske muligheder for at registrere oplysninger om brugere aftaletidskort, internetcaféer, hotspots og internetadgang på biblioteker mv.Justitsministeriet og Videnskabsministeriet har derfor besluttet at nedsæt-te en ny hurtigtarbejdende arbejdsgruppe med repræsentanter for bl.a.Rigspolitiet og PET, som i foråret 2010 – bl.a. på baggrund af erfaringer-ne fra andre lande – skal komme med anbefalinger om en mulig bruger-registreringsordning ved taletidskort, internetcaféer, gratis hotspots oginternetadgang på biblioteker mv.
4