Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
22. januar 2009Civil- og Politiafde-lingen2008-150-0924JEE41525
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 76 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. oktober 2008.
Brian Mikkelsen/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 76 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren redegøre for politiets muligheder for at gribeeffektivt ind over for udenlandske tyvebander, der begår ek-sempelvis butikstyverier i Danmark? Der henvises til artik-lerne: ”Uvelkomne udlændinge” og ”Købmænd magtesløseover for østeuropæiske tyvebander”, der blev bragt i JydskeVestkysten den 25. oktober 2008.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:”1. Analyser af kriminalitetsforholdene i en række politikred-se har vist, at der i flere kredse er sket en væsentlig stigning iantallet af formueforbrydelser, det være sig butikstyveri, ind-brud i beboelser, tricktyveri, betleri (tiggeri) på handelsstrøgmv., hvor gerningsmændene kommer fra lande i det østligeEuropa.Et af kendetegnene ved denne kriminalitet er, at gernings-mændene i et stadigt stigende omfang opererer i flere politi-kredse. Der er derfor behov for en samordnet politimæssigindsats for at dæmme op over for denne situation.Rigspolitiet har efter en drøftelse med landets politikredsebesluttet at iværksætte en samordnet og koordineret indsatsmod den omfattende berigelseskriminalitet. Dette arbejde bli-ver for så vidt angår politikredsene i Jylland og på Fyn koor-dineret af Sydøstjyllands Politi, mens den koordinerede ind-sats på Sjælland forankres hos Københavns Vestegns Politi.Rigspolitiet vil på et kommende møde med landets politi-kredse følge op på initiativet. Det kan helt konkret oplyses, atSydøstjyllands Politis forstærkede indsats allerede har resul-teret i varetægtsfængsling af 11 litauere.2.
Ved behandlingen af straffesager mod udlændinge skal dernormalt også tages stilling til spørgsmålet om udvisning afden tiltalte. Når en udlænding dømmes for et strafbart for-hold, afgøres det således efter anklagemyndighedens påstandved dommen, om vedkommende skal udvises, jf. udlændin-gelovens § 49, stk. 1.De nærmere betingelser for udvisning på grund af strafbartforhold ved dom fremgår af udlændingelovens §§ 22-24,§ 24 b (betinget udvisning) og § 25 c.
2
En udlænding kan således efter omstændighederne bl.a. udvi-ses ved dom efter udlændingelovens § 22, nr. 6, hvis han ellerhun har begået grov berigelseskriminalitet.En udlænding kan endvidere efter omstændighederne vare-tægtsfængsles efter udlændingelovens § 35, stk. 1, nr. 1, hvisder er begrundet mistanke om, at udlændingen har begået enlovovertrædelse, der kan medføre udvisning efter lovens§§ 22-24. Varetægtsfængsling efter § 35 supplerer retspleje-lovens bestemmelser om varetægtsfængsling og kan anven-des, når der er bestemte grunde til at anse varetægtsfængslingfor nødvendig for at sikre udlændingens tilstedeværelse understraffesagen, under eventuel appel, og indtil dommens be-stemmelser om udvisning kan fuldbyrdes.Udlændingeservice har endvidere kompetence til at træffe af-gørelse om administrativ udvisning efter udlændingelovens§ 25 og §§ 25 a-c.Særligt for så vidt angår tyveri (straffelovens § 276) bemær-kes, at Udlændingeservice efter udlændingelovens § 25 a,stk. 1, nr. 1, kan udvise en udlænding, der ikke har haft lov-ligt ophold her i landet i længere tid end de sidste 6 måneder,hvis udlændingen er dømt for forholdet eller over for politiethar erkendt overtrædelsen, eller hvis vedkommende er pågre-bet under eller i umiddelbar tilknytning til udøvelsen af detstrafbare forhold.Vurderer politiet, at en udlænding har begået kriminalitet, derefter Udlændingeservices praksis kan begrunde administrativudvisning efter udlændingelovens § 25 a, forelægger politiethurtigst muligt spørgsmålet om udvisning for Udlændinge-service.Efter udlændingelovens § 36 kan politiet under nærmere an-givne betingelser bestemme, at en udlænding skal frihedsbe-røves. Bestemmelsen kan anvendes til at sikre muligheden forafvisning, udvisning eller udsendelse af en udlænding, der iøvrigt ikke har ret til at opholde sig her i landet.Det tilføjes, at udlændingelovens regler om udvisning og va-retægtsfængsling/frihedsberøvelse skal administreres med re-spekt af EU-rettens regler om fri bevægelighed.Det bemærkes i den forbindelse, at spørgsmålet om udvisningaf EU-borgere efter Rigspolitiets opfattelse giver anledningtil en vis usikkerhed i politikredsene. Rigspolitiet har derforfor nylig forelagt spørgsmålet om administrativ udvisning ogfrihedsberøvelse efter udlændingelovens § 36 for Integrati-onsministeriet, med henblik på at Rigspolitiet kan vejlede po-litikredsene om, hvordan de fremover skal forholde sig i den-ne type sager.3
For så vidt angår spørgsmålet om udvisning ved dom bemær-kes, at Procesbevillingsnævnet tidligere i år meddelte tilladel-se til, at nogle sager om udvisning af EU-statsborgere ind-bringes for Højesteret, hvor sagerne fortsat verserer. Rigsad-vokaten har i den forbindelse tilkendegivet, at spørgsmåletom varetægtsfængsling af EU-statsborgere i et vist omfanghar sammenhæng med spørgsmålet om, hvorvidt de pågæl-dende kan udvises. Der henvises i øvrigt til Justitsministerietsbesvarelse af 2. juni 2008 af spørgsmål nr. 667 (Alm. del) fraFolketingets Retsudvalg.”
4