Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. maj 2009Strafferetskontoret2009-792-0906LCH40885
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 746 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. maj 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 746 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Bent-ErikKristensen om begrundelseskravene i retsplejeloven, jf. REUalm. del – bilag 502.”Svar:
I den henvendelse, der omtales i spørgsmålet, rejses spørgsmål om, hvor-vidt anklagemyndigheden og retten i en konkret straffesag har levet op tilretsplejelovens § 764, stk. 1, om kravene til anklagemyndighedens an-modning om fortsat varetægtsfængsling.Justitsministeriet finder af principielle grunde ikke at burde udtale sig omden konkrete sag, hvor domstolene har truffet afgørelse om varetægts-fængsling og herunder har taget stilling til anklagemyndighedens anmod-ning om fortsat varetægtsfængsling.Det kan mere generelt oplyses, at der ved lov nr. 493 af 17. juni 2008 omændring af retsplejeloven blev foretaget en række ændringer af retspleje-loven bl.a. med henblik på at begrænse antallet af langvarige sigtelser ogvaretægtsfængslinger i straffesager. Med lovændringen skete der bl.a. enændring af retsplejelovens § 764, stk. 1, således at anklagemyndighedensanmodning om fortsat varetægtsfængsling nu skal fremsættes skriftligtover for retten og skal angive den eller de fængslingsbestemmelser, somanklagemyndigheden påberåber sig, de faktiske omstændigheder, hvorpåanmodningen støttes, og de væsentligste efterforskningsskridt mv., somforventes foretaget.Det fremgår af forarbejderne til bestemmelsen, at den dels har til formålat betone vigtigheden af politiets og anklagemyndighedens overvejelserom at anvende fortsat varetægtsfængsling i den enkelte sag, dels at givedomstolene et bedre grundlag for i den enkelte sag at træffe afgørelseom, hvorvidt betingelserne for fortsat varetægtsfængsling er opfyldt.Anmodningen og begrundelsen herfor kan udformes helt kortfattet, oftesti nogle få linjer. Den skal alene indeholde den eller de påberåbte fængs-lingsbestemmelser ved angivelse af den eller de relevante paragraffer,stykker og numre samt en kort angivelse af de hovedomstændigheder,der udgør grundlaget for anmodningen om fortsat fængsling. Er det påbe-råbte fængslingsgrundlag helt identisk med en tidligere anmodning eller idet hele indeholdt i rettens seneste kendelser, kan der blot henvises hertil.Hvis der foregår efterforskning mv., skal der endvidere kort angives de2
væsentligste efterforskningsskridt eller undersøgelsesskridt, som påreg-nes foretaget i den periode, hvor fængslingen søges forlænget. Det bør iøvrigt så vidt muligt angives, hvornår tiltalespørgsmålet kan forventesafgjort.Med hensyn til rettens afgørelse om varetægtsfængsling fremgår det afretsplejelovens § 764, stk. 4, bl.a., at retten i sin kendelse skal anføre dekonkrete omstændigheder i sagen, hvorpå det støttes, at betingelserne forvaretægtsfængsling er opfyldt. Sker varetægtsfængsling efter § 762,stk. 1, nr. 3 (om fare for påvirkning af efterforskningen mv.), anføres ind-til efterforskningens afslutning endvidere de væsentligste efterforsk-ningsskridt mv., som forventes foretaget inden for fristen for varetægts-fængslingen. Er den sigtede til stede i retsmødet, skal han eller hun straksgøres bekendt med, hvilke bestemmelser om varetægtsfængsling rettenhar anvendt, og med de i kendelsen anførte grunde for varetægtsfængs-ling samt med sin adgang til at kære. I forbindelse med behandlingen afen anmodning fra anklagemyndigheden om fortsat varetægtsfængslingvil retten kunne påse, om anmodningen er udformet i overensstemmelsemed retsplejelovens § 764, stk. 1, og i modsat fald påtale dette over foranklagemyndigheden.
3