Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 72 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 27. oktober 2008.

 

 

 

Jakob Axel Nielsen

fg. justitsminster              /

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 72 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvilke initiativer vil ministeren tage for, at sådanne sager i fremtiden undgås, og er ministeren enig i, at alle løsladte skal løslades til egen bolig?”

 

Svar:

 

Efter straffelovens § 38, stk. 5, forudsætter løsladelse på prøve blandt andet, at der er sikret den dømte passende ophold.

 

Der kan derimod i sagens natur ikke stilles betingelser om boligforhold, når løsladelse sker efter, at hele straffen er udstået.

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at Kriminalforsorgen har megen fokus på de indsattes boligsituation ved løsladelsen, uanset om der er tale om løsladelse på prøve eller efter udståelse af hele straffen. Umiddelbart efter at en person indsættes i et arresthus eller fængsel, tilbydes en såkaldt indsættelsessamtale, som blandt andet tager udgangspunkt i den aktuelle sociale situation, herunder boligsituationen. Har den indsatte ikke nogen bolig, eller er den indsatte ved at miste sin bolig, vil dette være et centralt punkt i den handleplan, der skal udarbejdes. Indsatsen består typisk i opskrivning i relevante boligselskaber, udredning af diverse udeståender i relation til boligen mv. samt råd og vejledning om diverse praktiske udfordringer vedrørende fremskaffelse/bevarelse af en bolig.

 

I direktoratets resultatkontrakter med fængslerne er der endvidere opstillet et fælles styringsmål vedrørende løsladelsessituationen. Målet er, at indsatsen for at støtte klienterne i at leve en kriminalitetsfri tilværelse ved at forbedre deres løsladelsessituation skal styrkes. Målsætningen er, at en bestemt andel af afsonere, der udstår fængselsstraf i mere end 4 måneder, skal have bolig og beskæftigelse ved løsladelsen. Målet for åbne fængsler er, at mindst 70 pct. skal have en bolig og mindst 45 pct. skal være i beskæftigelse. Målet for lukkede fængsler er henholdsvis 50 pct. og 40 pct.. Disse mål gælder både ved prøveløsladelse og ved løsladelse efter udståelse af hele straffen.

 

Det er Kriminalforsorgens opfattelse, at løsladelse til egen bolig i de fleste tilfælde vil være det bedste, men det vil variere fra person til person, hvad der er god kvalitet i forbindelse med løsladelsessituationen. Dette vurderes konkret i forhold til den enkelte indsatte.