Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
Folketingets Retsudvalg
Folketingets Retsudvalg har den 24. april 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 717 (Alm.del) til justitsministeren og ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besva-res.
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Spørgsmål nr. 717:’Hvordan forholder ministrene sig bl.a. i lyset af de mange skyderier til et forslag om atoprette psykologenheder, hvortil politiet kan henvise vidner til særligt alvorligeforbrydelser til krisehjælp, og som eventuelt også kan efteruddanne politifolk ividnehåndtering og overvåge eventuelle selvhjælpsgrupper?’
Dato: 25. maj 2009Sags nr.: 0904397Sagsbeh.: SUMADJ/RegionalsundhedDok nr.: 48052
Svar:Jeg kan oplyse, at der i henhold til sundhedsloven findes et sundhedsfagligt tilbudblandt andet hos den alment praktiserende læge (egen læge) og hos praktiserende psy-kiatere, som vidner, der har brug for det, kan benytte sig af.Som udgangspunkt vil det være den alment praktiserende læge, der som borgerens ind-gang til sundhedsvæsenet tager stilling til eventuel behandling eller visitation. Jeg fin-der, at det er hensigtsmæssigt, at almen praksis bevarer denne nøglerolle, og jeg haringen aktuelle planer om at oprette særlige psykologenheder til ovennævnte formål.Jeg har endvidere modtaget følgende bidrag fra Justitsministeriet:”Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet følgende udtalelse fra Rigspoli-tiet, hvortil der henvises:”Politiet har mulighed for at henvise også vidner til kriminalitet til offer-rådgivningen, der kan formidle kontakt til professionelle, og som kan til-byde forskellige former for råd og vejledning. Offerrådgivningen kan tilli-ge tilbyde en anonym og personlig samtale med henblik på at støtte denpågældende.Rigspolitiet har endvidere oplyst, at politiets håndtering af såvel ofre forsom vidner til særligt alvorlige forbrydelser indgår i fagene polititeori,psykologi samt politimedicin i politiets grunduddannelse. I undervisningenindgår bl.a. de støtte og hjælpemuligheder, der er til rådighed for dennepersonkreds, herunder mulighed for psykologbistand og krisehjælp.
2
På denne baggrund finder Rigspolitiet ikke der er behov for efteruddannel-se af polititjenestemænd på dette område.””.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Andreas Daugaard Jørgensen