Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
694130_0001.png
694130_0002.png
694130_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. maj 2009Strafferetskontoret2009-792-0888RAJ40987
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 686 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. april 2009.
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 686 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Er det ministerens opfattelse, at et optog gennem Køben-havns gader, hvor en afdød person bæres rundt er lovligt, ogmener ministeren ikke, at der kan være tale om en overtræ-delse af Straffelovens § 139 om usømmelig omgang med lig,og i forlængelse heraf finder ministeren, at det er i overens-stemmelse med vanlig, god bedemandsskik at et lig bæresgennem byens gader til fuld offentlig beskuelse, og finderministeren at dette er i overensstemmelse med dansk skik ogtradition for så vidt angår behandlingen af afdøde?”

Svar:

Efter straffelovens § 139, stk. 1, straffes den, som krænker gravfredeneller gør sig skyldig i usømmelig behandling af lig, med bøde eller fæng-sel indtil 6 måneder. Bestemmelsen er i retspraksis bl.a. anvendt i tilfæl-de, hvor der efter et drab påføres liget yderligere skader i forbindelsemed f.eks. afbrænding eller afskæring af lemmer, eller hvor gernings-manden har seksuel omgang med liget. Bestemmelsen er også anvendt itilfælde, hvor en person efter et dødsfald f.eks. har transporteret liget i enkuffert, plastikpose eller bagagerummet i en bil og derefter har bortskaf-fet liget.Justitsministeriet finder af principielle grunde ikke at burde udtale sigom, hvorvidt en konkret situation som nævnt i spørgsmålet måtte kunneudgøre en overtrædelse af straffeloven.Justitsministeriet har i øvrigt til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet en udtalelse fra Kirkeministeriet, der har oplyst følgende:”Ved transport af lig her i landet er der tradition for at benytte ki-ste. Det er i overensstemmelse med § 23, stk. 1, i Kirkeministerietsbekendtgørelse nr. 1238 af 22. oktober 2007 om folkekirkens kir-kebygninger og kirkegårde, hvorefter et lig ved begravelse og lig-brænding skal være anbragt i kiste.Med hensyn til begrebet ”god bedemandsskik” kan Kirkeministeri-et oplyse, at begrebet ikke kendes i den kirkelige lovgivning. Detskal bemærkes, at hvervet som bedemand kan varetages af enhver,og det står de pårørende frit for selv at bestemme, hvem der skal ar-rangere et ligtog. Kirkeministeriet er ikke bekendt med, at nogenbedemand har medvirket til, at et lig er blevet båret til offentlig be-skuelse.
2
Kirkeministeriet kan endvidere oplyse, at der i 2006 er oprettet etankenævn for bedemandsbranchen. Bag ankenævnet står DanskeBedemænd, Begravelse Danmark og Forbrugerrådet. Nævnet be-handler klager fra forbrugere over bedemænd, der yder bistand iforbindelse med begravelser og bisættelser. Forbrugerstyrelsenfungerer som sekretariat for ankenævnet.Dansk Standard har i 2006 udarbejdet DS/EN 15017 Serviceydel-ser inden for begravelsesbranchen. Certificering i henhold til denneeuropæiske standard signaliserer, at en virksomhed har forpligtetsig til at respektere nogle mindstekrav. Standarden er primært rettetmod at sikre gennemsigtighed i aftaleindgåelsen med bedemands-virksomheder, samt at sikre, at disse påser overholdelse af nationa-le regelsæt og yder en tilstrækkelig og sober rådgivning vedrørendeblandt andet valg af begravelsesform, tilrettelæggelse af ceremoni-er, transport mv. DS-standarden indeholder i punkt 3.5.2 og 3.5.3bl.a. følgende om national transport: ”Afdøde skal transporteres ien kiste og form, farve og udseende på transportmidlet skal være ioverensstemmelse med den almindelige respekt for afdøde.” Danskret har altid forrang for standarden.”Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er oplyst af Kirkeministeri-et.
3