Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
617011_0001.png
617011_0002.png
617011_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
27. november 2008Civil- og Politiafde-lingen2008-150-0922JEE41493
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 68 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 27. oktober 2008.
Jakob Axel Nielsenfg. justitsminister/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 68 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren oplyse, om politiet generelt har tilstrækkeligtmed bevismateriale i sager om vold og hærværk ved fod-boldkampe til, at de fører til domsfældelse?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelse fra Rigsadvokaten, hvortil der henvises:”Nordjyllands Politi har oplyst, at der i straffesager om voldog hærværk ved fodboldkampe ikke er konstateret bevismæs-sige problemer, der adskiller sig væsentligt fra andre sagerom vold og hærværk.Københavns Politi har givet udtryk for, at der som regel ertilstrækkeligt med beviser i form af videooptagelser eller tro-værdige vidneforklaringer til at sikre domfældelse i disse sa-ger.Københavns Vestegns Politi har oplyst, at i de situationer,hvor der er teknisk gode overvågningsbilleder af volds- ellerhærværksudøvelsen, eller hvor politiet anholder gernings-manden på fersk gerning, vil der som oftest kunne føres dettil domfældelse fornødne bevis. Der er dog også situationer,hvor det er vanskeligt at få identificeret gerningsmanden,f.eks. hvor politiet og andre vidner ikke kender gerningsman-den på overvågningsbillederne, hvor overvågningsbillederneer af dårlig kvalitet, eller hvor der ikke findes overvågnings-billeder, og gerningsmanden forsvinder i mængden af til-skuere, inden politiet når frem.Københavns Vestegns Politi har endvidere oplyst, at fod-boldklubben FCK for nylig har indført et nyt system –”AWAY-systemet” – hvor FCK-fans registreres med fotos ogudstyres med et AWAY-kort, så identitet/billet kan kontrolle-res ved indgangen. Tilmelding til systemet er efter det oplysteen betingelse for at kunne overvære fodboldklubbens kampepå udebane.Herudover har flere politikredse nævnt en række konkrete sa-ger, hvor der har foreligget tilstrækkeligt bevismateriale iform af vidneforklaringer samt videoovervågning på fodbold-stadion, på togstationer og i S-tog.En enkelt kreds har nævnt en konkret sag om vold i forbin-delse med en fodboldkamp, hvor gerningsmændene aleneblev dømt på grundlag af optagelser, som TV2 tilfældigvishavde lavet, og uanset at den hovedforurettede ikke ønskedeat medvirke til sagens opklaring.2
Det er på denne baggrund min opfattelse, at der i sager omvold og hærværk ved fodboldkampe ikke kan antages at fore-ligge særlige problemer af bevismæssig karakter. Det be-mærkes i den forbindelse, at det også i andre voldssager efteromstændighederne kan være vanskeligt at identificere en ger-ningsmand, der er ukendt for forurettede.Det tilføjes, at bevisbedømmelsen i straffesager altid vil beropå domstolenes konkrete vurdering.”
3