Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
700367_0001.png
700367_0002.png
700367_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
18. juni 2009DyrevelfærdskontoretInge Birgitte Møberg2009-150-1130IBM40450
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 676 (alm. del), somRetsudvalget har stillet til justitsministeren den 14. april 2009.
Brian Mikkelsen/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 676 fra Retsudvalget (alm. del):

”Vil ministeren redegøre for- hvilke lande som Danmark importerer de såkaldte persia-nerpelse fra,- på hvilke måde pelsene produceres i de enkelte lande,herunder hvordan fårene og lammene aflives,- om ministeren kan be- eller afkræfte, at drægtige får afli-ves med henblik på at udtage fostre og sælge fosteretspels,- om de pågældende produktions- og aflivningsmetoder ef-ter ministerens opfattelse er dyreetisk forsvarlige, samt- om produktionen af persianerpelse indgår som danskstøt-tede ulandsprojekter?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodetDansk Pelsdyravlerforening om en udtalelse om, fra hvilke lande Dan-mark importerer de såkaldte persianerpelse. Foreningen har oplyst, at enstor del af persianerpelsene, der sælges til detailleddet i Danmark, måformodes at være produceret af råvarer fra Afghanistan, Namibia ellerUsbekistan.Justitsministeriet har herefter anmodet Udenrigsministeriet om at indhen-te oplysninger vedrørende de tre lande til brug for besvarelsen afspørgsmålene.Udenrigsministeriet har oplyst følgende:”Udenrigsministeriet har ikke generelt kendskab til produkti-onsmetoder i enkeltlande. Det gælder for både opdræt af fårog produktion af pelse, men også for produktionsmetoder iandre erhvervsgrene. Udenrigsministeriet er derfor heller ikkebekendt med aflivningsmetoder for får. Danmark har ikke re-præsentationer i Namibia og Usbekistan. Tilstedeværelsen iAfghanistan har som hovedformål at understøtte den danskeindsats for fremme af et stabilt Afghanistan. I ingen af de trelande vil Udenrigsministeriet derfor umiddelbart og uden eks-traomkostninger være i stand til at afdække produktions- ogslagtemetoder for får.Udenrigsministeriet har i perioden 1/3 2004-31/3 2007 gen-nem danske og lokale organisationer ydet ca. 4 mio. kr. i støt-te til afghanske fåreproducenter. Formålet med projektet varat forbedre afghanske landmænds muligheder for på bæredyg-tig vis at ernære sig ved fåreopdræt. Projektet har haft fokus2
på at forbedre og øge produktionen af Karakul fåreracen i detnordlige Afghanistan. Det er sket gennem etableringen af fa-ciliteter til at bekæmpe sygdomme, forbedre fodring og op-dræt, samt gennem et fokus på forarbejdning af fåreskindene,hvilket har sigtet mod at højne standarden af skindene, såledesat de kan sælges for en højere pris på verdensmarkedet. Pro-jektbeskrivelsen har ikke forholdt sig til den måde, hvorpå dy-rene aflives.EU-kommissionen har under den 8. Europæiske Udviklings-fond (som Danmark bidrager til med ca. 2 pct. af de samledemidler) støttet udarbejdelsen af en ”Code of practice for thecare and handling of karakul sheep in Namibia”. Code ofpractice er udarbejdet i henhold til OIE retningslinjer for dy-revelfærd (OIE er en international organisation, som bl.a.fastsætter standarder på dyresundhedsområdet i forhold tilWTO). I henhold til normal praksis følger Danmark ikke en-keltprojekter støttet af den Europæiske Udviklingsfond.”
3