Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
674516_0001.png
674516_0002.png
674516_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. april 2009Lovafdelingen2009-792-0875LOJ41658
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 658 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. april 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 658 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Hvilke organisationer udefra samarbejder med kriminalfor-sorgen og i hvilket omfang?”

Svar:

Kriminalforsorgen har oplyst, at man ikke har mulighed for at udarbejdeen udtømmende liste over, hvilke private og offentlige organisationersom Kriminalforsorgen samarbejder med mv. I lyset af de samtidigt stil-lede spørgsmål nr. 657 og 659 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del)redegøres der i nærværende besvarelse navnlig for samarbejdet med or-ganisationer, som giver de indsatte mulighed for kontakt med andre per-soner end deres familie og bekendte mv.Det kan nævnes, at Kriminalforsorgen i 25 år har samarbejdet med DanskRøde Kors’s besøgstjeneste, som råder over et større korps af besøgsven-ner. Hver enkelt besøgsven skal først godkendes af Kriminalforsorgen.Det er indsatte i de lukkede fængsler, som kan benytte sig af ordningenmed en fast besøgsven.Derudover har indsatte i fængslerne kontakt med og kan modtage besøgaf repræsentanter fra forskellige frivillige retshjælpsorganisationer, somtilbyder retshjælp til indsatte under deres afsoning.Endvidere samarbejder en række af fængslerne med organisationenKRIS-Danmark, som bl.a. udfører frivilligt hjælpearbejde til indsatte for-trinsvis i sidste del af deres afsoning. Medarbejdere fra organisationenkan efter en nærmere godkendelse af Kriminalforsorgen afholde samtalermed indsatte, som ønsker det, i fængslets besøgslokaler. KRIS-Danmarkkan også medvirke i forbindelse med planlægningen af en indsats løsla-delse.Det kan også nævnes, at foreningerne SAVN og Balance i Frihed – børnog pårørende til indsatte laver frivilligt oplysningsarbejde til indsatte omforeningernes tilbud om støtte til deres familier, mens de afsoner.Endelig bemærkes, at Kriminalforsorgen som led i varetagelsen af sinbehandlingsmæssige opgave har et tæt samarbejde med en række forskel-lige private og offentlige behandlingsinstitutioner. For den gruppe afdømte, som ikke kan få udgang med henblik på at deltage i behandling2
uden for Kriminalforsorgen, foregår behandlingen i Kriminalforsorgensinstitutioner og varetages af behandlere fra behandlingsinstitutionerne(importmodellen). For tiden samarbejder Kriminalforsorgen med ca. 50forskellige behandlingsinstitutioner.
3