Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
674595_0001.png
674595_0002.png
674595_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
27. april 2009Strafferetskontoret2009-792-0868ASW40109
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 641 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. marts 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 641 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Kan ministeren fremsende en oversigt over indkomstregule-rede bøder?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Indledningsvis kan jeg oplyse, at rigsadvokaturen ikke er i besid-delse af en oversigt over indkomstregulerede bøder.Jeg kan i den anledning oplyse, at det for bøder, der idømmes ellervedtages i retten for overtrædelse af straffeloven, er nærmere regu-leret i straffelovens § 51, hvorledes bødestraffen herfor skal udmå-les.Det følger af straffelovens § 51, stk. 1, at bødestraffen fastsættes idagbøder. Dagbødernes antal bestemmes under hensyn til lovover-trædelsens beskaffenhed og de i straffelovens § 80 nævnte om-stændigheder. Størrelsen af den enkelte dagbod fastsættes til et be-løb svarende til den pågældendes gennemsnitlige dagindtægt, idetder dog ved beløbets fastsættelse bør tages hensyn til domfældteslivsvilkår, herunder vedkommendes formue, forsørgerpligter ogandre forhold, der indvirker på betalingsevnen. Bøden vil såledesskulle afspejle både lovovertrædelsens grovhed og den dømtesøkonomiske formåen.Ved fastsættelsen af andre bøder, dvs. ved overtrædelse af særlov-givningen, vil der inden for de grænser, som hensynet til lovover-trædelsens beskaffenhed og de i § 80 nævnte omstændigheder til-steder, skulle tages hensyn til den dømtes betalingsevne og til denopnåede eller tilsigtede fortjeneste eller besparelse ved lovovertræ-delsen, jf. straffelovens § 51, stk. 3.Fra særlovgivningen kan nævnes, at spirituskørsel, kørsel underpåvirkning af bevidsthedspåvirkende stoffer, sygdom mv. og kørseli frakendelsestiden, straffes med bøder, der er direkte afhængig afden dømtes indkomst.Bøden for spirituskørsel udmåles således under hensyntagen til denpågældendes indtægtsforhold på gerningstidspunktet og alkohol-koncentrationen i blodet eller i udåndingsluften under eller efterkørslen, jf. færdselslovens § 117, stk. 1, jf. § 117 b, stk. 1. Bødentager udgangspunkt i en måneds nettoløn, og bøden bliver større, johøjere alkoholkoncentrationen har været.
2
Ved overtrædelser af bestemmelserne i færdselslovens § 54, stk. 1og 2, om kørsel under påvirkning af bevidsthedspåvirkende stoffer,sygdom mv. fastsættes bøden så vidt muligt efter samme retnings-linjer som ved spirituskørsel.For så vidt angår kørsel i frakendelsestiden udmåles bøden ogsåunder hensyntagen til den pågældendes indtægtsforhold på ger-ningstidspunktet, jf. færdselslovens § 117 b, stk. 2. Jeg kan endvi-dere henvise til Rigsadvokatmeddelelse nr. 4/2000 om sanktionspå-stande mv. i færdselssager.Endvidere kan jeg oplyse, at der for unge under 18 år og personermed særlig lav indtægt generelt tages særligt hensyn til de pågæl-dendes indtægtsforhold ved anklagemyndighedens påstand om bø-dens størrelse.Således vil bøden til unge under 18 år generelt blive nedsat til dethalve beløb, dog minimum 300 kr.Bøder til personer med særlig lav indtægt kan også nedsættes til dethalve beløb, dog mindst 300 kr. En indtægt, der er væsentlig min-dre end dagpengebeløbet for en fuldtidsbeskæftiget anses som sær-lig lav. Ved beregningen af personens indtægt bliver der ikke tagethensyn til vedkommendes eventuelle formue, herunder likvid for-mue.Det skal i den forbindelse bemærkes, at det påhviler den sigtede atfremlægge den fornødne dokumentation for, at han eller hun har ensærlig lav indtægt. Foreligger der ikke sådan dokumentation påtidspunktet for udstedelse af bødeforelæg mv., fastsættes bøden tilnormaltaksten. Såfremt den fornødne dokumentation fremkommersenere, kan bøden nedsættes til det halve beløb, dog mindst 300kr.”Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er anført af Rigsadvokaten.
3