Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
679518_0001.png
679518_0002.png
679518_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
6. maj 2009Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1104JEE41813
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 620 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. marts 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Hækkerup (S).
Brian Mikkelsen/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 620 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere artikel fra Berlingske Tiden-de 24/3-09 vedrørende trafficking - salg af mænd til tvangs-arbejde eller sex i Danmark.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelser fra Rigspolitiet og det tidligere Velfærdsministerium,nu Indenrigs- og Socialministeriet, hvortil jeg kan henholde mig:Rigspolitiet har oplyst:”Når politiet får kendskab til sager vedrørende mulig menne-skehandel i Danmark, iværksættes der den fornødne efter-forskning med henblik på eventuel videre strafforfølgning.I overensstemmelse med Rigspolitiets strategi for en styrketpolitimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd fra sep-tember 2006, flerårsaftalen for politiet og anklagemyndighe-den 2007-2010 og regeringens ”Handlingsplan til bekæmpel-se af handel med mennesker 2007-2010” har politiet betyde-lig fokus på netop dette kriminalitetsområde, herunder særligti relation til strafforfølgning af prostitutionens bagmænd.Rigspolitiet har i anledning af det stillede spørgsmål indhen-tet en udtalelse fra Københavns Politi, som bl.a. har oplyst, atman ikke har kendskab til sager om menneskehandel, hvormænd er blevet solgt til tvangsarbejde eller sex i Danmark.Københavns Politi har således ikke gennem en anmeldelse el-ler lignende, herunder fra den humanitære fond Safe and Ali-ve, fået kendskab til den i artiklen nævnte afrikanske mand.Københavns Politi har imidlertid oplyst, at man på baggrundaf den avisartikel, som der henvises til i spørgsmålet, vil rettehenvendelse til fonden Safe and Alive med henblik på at vur-dere, om der er grundlag for at iværksætte en politimæssig ef-terforskning vedrørende den person, som fonden angiveligtskulle have kendskab til.”Det tidligere Velfærdsministerium, nu Indenrigs- og Socialministeriet,har oplyst:”Ved udarbejdelsen af den nuværende handlingsplan til be-kæmpelse af handel med mennesker 2007-2010 var man op-mærksom på, at selvom langt størstedelen af de mennesker,2
der bliver handlet til Danmark, er kvinder, der handles tilprostitution, kan der også være andre grupper, der er i risikofor at blive handlet til Danmark. Derfor omfatter handlings-planen også mænd, der handles til Danmark. Den hotline, derallerede er etableret og som administreres af Center modMenneskehandel, kan således benyttes af alle ofre og potenti-elle ofre for menneskehandel i Danmark.Som led i implementeringen af regeringens handlingsplan ogmed udgangspunkt i de erfaringer man gør sig i andre euro-pæiske lande, er Center mod Menneskehandel i gang med atundersøge omfanget af handel med mennesker, herunder sær-ligt mænd, til tvangsarbejde i Danmark. Centret har udarbej-det en plan for undersøgelsesforløbet og er i gang med atkontakte relevante aktører på området.Ligeledes har Center mod Menneskehandel iværksat en un-dersøgelse af au-pair situationen i Danmark. Baggrunden her-for er, at der internationalt har været eksempler på, at derkunne være elementer af tvang og udnyttelse i denne forbin-delse.Center mod Menneskehandel har ikke på nuværende tids-punkt kendskab til sager, hvor mænd eller kvinder er handlettil Danmark med henblik på tvangsarbejde.Center mod Menneskehandel bekræfter, at der findes en lillegruppe udenlandske mænd i prostitutionsmiljøet, men der erikke nogen af dem, der på nuværende tidspunkt er vurderethandlet.”
3