Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 62 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 27. oktober 2008.

 

 

 

Jakob Axel Nielsen

Fg. justitsminister   /

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 62 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes redegøre for politiets mulighed for på stedet at foretage beslaglæggelse, herunder af udbytte, i forbindelse med betleri.”

 

Svar:

 

Beslaglæggelse som led i en strafferetlig forfølgning kan ske efter de nærmere regler i retsplejelovens kapitel 74. Beslaglæggelse kan bl.a. foretages til sikring af bevismidler og til sikring af det offentliges krav på sagsomkostninger, konfiskation og bøde, jf. retsplejelovens § 801.

 

Efter retsplejelovens § 806 træffes afgørelse om beslaglæggelse som udgangspunkt af retten efter politiets begæring. Hvis indgrebets øjemed ville forspildes, hvis retskendelse skulle afventes, kan politiet dog træffe beslutning om beslaglæggelsen, jf. § 806, stk. 3. Hvis den, som indgrebet retter sig imod, anmoder om det, skal politiet snarest muligt og senest inden 24 timer forelægge sagen for retten, der tager stilling til, om indgrebet kan godkendes. Hvis den pågældende skriftligt samtykker i beslaglæggelsen, træffes afgørelsen af politiet, jf. § 806, stk. 7.

 

Beslaglæggelse af genstande (herunder penge), som en mistænkt har rådighed over, forudsætter efter retsplejelovens § 802, stk. 1, at den pågældende med rimelig grund er mistænkt for en lovovertrædelse, der er undergivet offentlig påtale. Dette omfatter bl.a. straffelovens § 197 om betleri, jf. herom i øvrigt besvarelsen af spørgsmål nr. 59 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del).

 

Beslaglæggelse kan herefter ske, hvis der er grund til at antage, at den pågældende genstand f.eks. kan tjene som bevis eller bør konfiskeres, jf. retsplejelovens § 802, stk. 1. Efter straffelovens § 75 kan der bl.a. ske konfiskation af udbyttet ved en strafbar handling eller af genstande, der har været brugt ved en strafbar handling.

 

I sager om betleri efter straffelovens § 197 vil der således f.eks. efter omstændighederne kunne ske beslaglæggelse af penge modtaget i forbindelse med betleriet eller af genstande anvendt i forbindelse med betleriet, i det omfang pengene eller genstandene vil skulle anvendes som bevis mod den pågældende eller vil blive søgt konfiskeret i forbindelse med en efterfølgende straffesag.

 

Efter retsplejelovens § 802, stk. 2, kan der endvidere ske beslaglæggelse af gods (herunder penge), som en mistænkt ejer, hvis beslaglæggelsen må anses for nødvendig for at sikre bl.a. det offentliges krav på sagsomkostninger, bødekrav mv.