Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
6. maj 2009Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1090JEE41770
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 588 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. marts 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Brian Mikkelsen/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 588 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer regeringenhar taget for at sikre beskyttelse for de borgere og ansatte, dergår imod den organiserede kriminalitet, ved at bruge deres yt-ringsfrihed til offentligt at tage afstand, ved at sige nej til atmedvirke i kriminalitet og ved at gå til politiet med oplysnin-ger eller på andre måder?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:”Rigspolitiet ser med stor alvor på trusler mod den personligefrihed, herunder trusler eller eventuelt andre strafbare hand-linger begået mod personer, der viser eller ytrer deres mod-stand mod kriminalitet, herunder ved at anmelde kriminalitettil politiet.Strafbare handlinger, der begås mod vidner og anmeldere ianledning af personens forventede eller allerede afgivne for-klaring til politiet eller i retten, er selvstændigt kriminalisereti straffelovens § 123.Såfremt politiet i en konkret sag har mistanke om, at en per-son, der har afgivet eller skal afgive vidneforklaring til politi-et eller i retten, vil kunne blive udsat for trusler i forbindelsehermed, vil politiet kunne overveje behovet for at gennemfø-re en præventiv samtale med den person, der muligvis vilfremsætte truslerne, ligesom politiet i relevant omfang vilkunne vejlede vidnet om at rette henvendelse til politiet, så-fremt der fremsættes trusler mod pågældende.Rigspolitiet vil i sager, hvor man eksempelvis får kendskabtil, at en person kan have fremsat trusler mod et vidne til enstrafbar handling, iværksætte den fornødne efterforskning,herunder eventuelt sigte den pågældende for overtrædelse afstraffelovens § 123. I mere alvorlige sager er der endvideremulighed for at varetægtsfængsle en eventuel gerningsmandefter reglerne i retsplejeloven.”Der kan supplerende henvises til Justitsministeriets besvarelser af 14. ja-nuar 2009 af spørgsmål nr. 252 (Alm. del) og af 23. januar 2009 afspørgsmål nr. 283 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg samt af 20.marts 2009 af spørgsmål nr. S 1613 fra medlem af Folketinget Line Bar-fod (EL).2
Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. S 1613, kan politiet iøvrigt efter en konkret vurdering iværksætte en række særlige foranstalt-ninger, når det er nødvendigt til beskyttelse af en given person. Det kaneksempelvis være patruljering omkring personens bopæl, politimæssigeskortering eller egentlig bevogtning. Det vil afhænge af en konkret poli-tifaglig vurdering, hvornår sådanne beskyttelsesforanstaltninger er nød-vendige.
3