Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
664595_0001.png
664595_0002.png
664595_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
2. april 2009Færdsels- og våben-kontoret2009-150-1081LAR40184
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 562 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. marts 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 562 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Hvordan vil man forhindre, at pasmodellen betyder, at manvil kunne begå biometrisk baseret identitetstyveri, blot ved atforfalske biometri?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har forstået spørgsmålet således, at det ønskes oplyst,hvordan det forhindres, at en person, der ønsker at begå biometriskbaseret identitetstyveri, enten får udstedt et pas med forfalsketbiometri eller forfalsker de oplysninger, som er lagret i passet.Med hensyn til spørgsmålet om muligheden for at få udstedt et pasmed forfalsket biometri kan Rigspolitiet oplyse, at identitetskontroler et meget vigtigt element i forbindelse med pasudstedelsen.Identitetskontrollen foregår i de kommunale borgerservicecentre iforbindelse med enhver pasansøgning. Den kommunale sagsbe-handler skal i den forbindelse have vished for, at den pågældendeansøger virkelig er den person, som vedkommende udgiver sig forat være, således at der bl.a. sikres overensstemmelse mellem bille-det og pasindehaverens navn.I forbindelse med indførelse af et nyt system til optagelse af finger-aftryk i pas vil det blive et krav, at den kommunale sagsbehandlerhar fuld visuel kontrol over optageprocessen, så det sikres, at det erpasindehaverens fingeraftryk, der optages og efterfølgende lagres ipasset.Med hensyn til ændring af lagrede biometriske oplysninger kanRigspolitiet oplyse, at udformningen af de danske pas, herunderlagringen af biometriske oplysninger, sker efter kravene i Rådetsforordning nr. 2252/2004 af 13. december 2004 om standarder forsikkerhedselementer og biometriske identifikatorer i pas og rejse-dokumenter med tilhørende tekniske specifikationer.Det følger af specifikationerne, at sikringen mod forfalskning af delagrede oplysninger i chippen er baseret på en særlig Public KeyInfrastructure (PKI), som bygger på flere forskellige krypterings-nøgler.
2
Hvis der ændres i de lagrede oplysninger, vil dette kunne konstate-res i forbindelse med myndighedernes kontrol af passet. Hertilkommer, at der vil være uoverensstemmelse mellem de lagrede op-lysninger og de trykte oplysninger i passet.”
3