Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
19. juni 2009Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1070JEE41777
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 527 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. februar 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kamal Qureshi (SF).
Brian Mikkelsen/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 527 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Kan justitsministeren bekræfte, at hovedregelen er, at så-fremt en af politiet frihedsberøvet person selv ønsker det, skalden frihedsberøvede selv eller eventuelt politi give de pårø-rende orientering om, at frihedsberøvelsen er blevet iværksat,og hvad vil justitsministeren i givet fald gøre for, at politietlever op til denne hovedregel?”Svar:
Det følger af pkt. 2.2. i Justitsministeriets cirkulæreskrivelse af 12. juni2001 om underretning til pårørende eller andre om en anholdelse mv., atpolitiet som den almindelige ordning uden ugrundet ophold skal give denanholdte lejlighed til at underrette sine nærmeste eller andre relevantepersoner, f.eks. sin arbejdsgiver, om anholdelsen.Det fremgår i forlængelse heraf af cirkulæreskrivelsen, at praktiske for-hold såvel som den anholdtes øjeblikkelige reaktion på en overraskendeanholdelse i almindelighed vil tale imod, at underretning gives, før denanholdte indbringes til politistationen. Adgang til at foretage underret-ning skal derfor som hovedregel gives i umiddelbar tilknytning til, at denpågældende indbringes til stationen.Københavns Politi har endvidere til brug for besvarelsen oplyst, at alletilbageholdte som udgangspunkt har mulighed for selv at underrette pårø-rende om tilbageholdelsen, såfremt de ønsker det. I forbindelse med mas-seanholdelser kan det dog efter omstændighederne være vanskeligt atimødekomme alle sådanne ønsker, idet det kræver store personalemæssi-ge ressourcer.
2