Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
665564_0001.png
665564_0002.png
665564_0003.png
665564_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
3. april 2009Civil- og Politiafde-lingen2009-150-1066JEE41736
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 512 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. februar 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Brian Mikkelsen/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 512 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere pressemeddelelse fra SFICampbell af 28. januar 2009 om effekten af de amerikanskeSecond Responder-programmer og oplyse, om ministeren viloverveje at tage initiativ til at etablere et lignende beredskab iDanmark.”

Svar:

Ifølge den pressemeddelelse, som der henvises til i spørgsmålet, visererfaringer fra amerikanske støtteprogrammer til ofre for vold i hjemmet,at samtaler med ofret umiddelbart efter voldsepisoden kan medvirke til atfå flere til at anmelde volden. Der peges i den forbindelse bl.a. på vigtig-heden af, at ofrene informeres grundigt om deres muligheder for støtte ogrådgivning.Mens de gennemførte samtaler ifølge pressemeddelelsen resulterer i enstigning i antallet af anmeldelser om familievold, synes samtalerne ikkeat reducere volden i hjemmet.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetudtalelser fra Rigspolitiet og Velfærdsministeriet.Velfærdsministeriet har i anledning af spørgsmålet oplyst følgende omkommunernes eksisterende beredskab i forbindelse med vold i nære rela-tioner:”1. juli 2008 blev der ved en udvidelse af § 109 i servicelo-ven indført en ordning med rådgivning af kvinder med børnpå kvindekrisecenter. Familierådgiverordningen har til formålat støtte kvinden, medens hun er på kvindekrisecentret – ogikke mindst i forbindelse med udslusning fra krisecentret.Familierådgiveren skal blandt andet yde støtte med henblikpå etablering af kvinden i en ny bolig, i en ny familiesituationog evt. sikre, at der søges tilskud til flytte- og etableringsud-gifter, ligesom der kan være tale om at støtte kvinden med atvende tilbage til arbejdsmarkedet, i uddannelse mv.Velfærdsministeriet har for nylig igangsat en undersøgelseom partnervold og æresrelateret vold. Undersøgelsen udføresaf Servicestyrelsen i samarbejde med Landsorganisationen afKvindekrisecentre og forventes afsluttet i begyndelsen afapril 2009.2
Undersøgelsen består af to dele: Dels en spørgeskemaunder-søgelse af alle landets kommuner vedrørende kommunernesberedskab i sager om henholdsvis partnervold og æresrelate-ret vold og dels en kvalitativ brugerundersøgelse af mænd ogkvinders erfaringer med og behov for hjælp ved oplevelse afæresrelateret vold.Velfærdsministeriet følger området løbende og eventuellenye initiativer afventer resultatet af den igangværende under-søgelse.”Rigspolitiet har i anledning af spørgsmålet oplyst følgende, hvortil jegkan henholde mig:”Rigspolitiet har i august 2007 i samarbejde med Rigsadvo-katen og efter drøftelse med politikredsene udarbejdet enoverordnet strategi for en styrket indsats over for jalousidrabog andre alvorlige samlivsrelaterede forbrydelser. Et væsent-ligt led i strategien er etablering af særlige enheder i politi-kredsene, som skal varetage rådgivning, opfølgning og koor-dination vedrørende alvorlige samlivsrelaterede forbrydelser.I forlængelse af denne overordnede strategi har Rigsadvoka-ten i maj 2008 udsendt en meddelelse om behandlingen afsager om samlivsrelaterede personfarlige forbrydelser. Med-delelsen indeholder bl.a. retningslinier for efterforskning afsager om samlivsrelaterede personfarlige forbrydelser, her-under retningslinier for hvordan politiet skal forholde sig, nården forurettede tøver med at anmelde vold eller lignende. Detfremhæves også, at det er særligt vigtigt, at politiet viser for-ståelse for situationen, understreger alvoren i det passeredeog optræder som en støtte for forurettede. Det fremgår end-videre af meddelelsen, at det er vigtigt, at politiet etablerer engod og tryg kommunikation med de implicerede parter, her-under ikke mindst med den forurettede. Endelig lægges derop til, at personer i politikredsen med særlig ekspertise vedrø-rende sager om samlivsrelateret vold kan inddrages i sagen.Som følge af den overordnede strategi samt Rigsadvokatensnævnte instruktion om behandlingen af sager om samlivsrela-terede personfarlige forbrydelser er der skabt øget fokus pårådgivning af forurettede vedrørende kontaktoplysninger tilpolitiet, beskikkelse af bistandsadvokat, henvisning til offer-rådgivning samt kontakt til krisecenter og voldtægtscenter.Det kan i forlængelse heraf oplyses, at Nordjyllands Politi iefteråret 2008 på forsøgsbasis har indledt et samarbejde medDialog mod Vold med henblik på at forebygge vold i par- ogfamilieforhold. Dialog mod Vold tilbyder et psykologisk be-3
handlingstilbud til mænd, som udøver vold i familieforhold.Behandlingstilbudet er af et års varighed med en ugentligt in-dividuel samtale og gruppesession. Nordsjællands Politi ogSyd- og Sønderjyllands Politi har også besluttet at indlede etsamarbejde med Dialog mod Vold, og det er hensigten at eva-luere politikredsenes deltagelse i dette arbejde i slutningen af2009. Vedrørende Dialog mod Vold, der er finansieret afsatspuljemidler fra Velfærdsministreret, kan der henvises tilwww.dialogmodvold.dk.Det er på den baggrund Rigspolitiets opfattelse, at der med denævnte initiativer og retningslinier er skabt et godt grundlagfor behandlingen af sager om vold i hjemmet herunder forpolitiets dialog med forurettede.”Jeg kan supplerende oplyse, at støtte til ofrene og behandlingstilbud tilvoldsudøverne er centrale elementer i regeringens seneste handlingsplantil bekæmpelse af vold mod kvinder og børn i familien – og naturligvisogså vil være det i regeringens opfølgning herpå.
4