Hermed sendes foreløbig besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 51 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. oktober 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 51 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren oplyse, hvor mange personer dømt for overtrædelse af straffelovens paragraffer om sædelighedsforbrydelser, der de sidste ti år er undsluppet fængsler eller arresthuse dels under udgang dels direkte fra fængsler eller arresthuse?”

 

Svar:

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at Kriminalforsorgens løbende statistik over undvigelser fra fængsler og arresthuse ikke indeholder oplysninger om de undvegnes kriminalitet. Undvigelsesstatistikken baseres på månedsvise manuelt opgjorte indberetninger, og det er ikke muligt på grundlag af disse indberetninger at gruppere de undvegne efter begået kriminalitet. Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at Kriminalforsorgen arbejder med at ændre datagrundlaget for undvigelsesstatistikken, så oplysninger om undvigelse i fremtiden kan fremskaffes fra Kriminalforsorgens klientsystem. Det vil herefter blive muligt fremadrettet at give statistiske oplysninger om den hovedkriminalitet, som undvegne er dømt for.

 

For så vidt angår spørgsmålet om indsatte, der i forbindelse med en ledsaget udgang er undveget eller er udeblevet efter endt uledsaget udgang, har Kriminalforsorgen siden 2004 haft mulighed for at gruppere indsatte på udgang efter hovedkriminalitet. I årene 2004-2007 har samlet set 409 forskellige indsatte, der som hovedkriminalitet har været dømt for sædelighedsforbrydelser, været på udgang fra et fængsel eller et arresthus. Ingen af disse 409 dømte personer er undveget fra ledsaget udgang, mens 16 er udeblevet fra uledsaget udgang. Af de 16 udeblevne vendte 3 indsatte, svarende til 0,7 pct. af de 409 indsatte, der har haft udgang, ikke tilbage til fængslet eller arresthuset inden for 24 timer efter udgangens afslutning.

 

Justitsministeriet har endvidere til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse om en udtalelse for så vidt angår undvigelser mv. fra de psykiatriske hospitaler og Velfærdsministeriet om en udtalelse for så vidt angår undvigelser mv. fra institutioner for personer med vidtgående psykiske handicap. Når udtalelserne foreligger, vil Justitsministeriet vende tilbage til sagen.