Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
610913_0001.png
610913_0002.png
610913_0003.png
610913_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
14. november 2008Lovafdelingen2008-792-0698LOJ41468
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 48 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. oktober 2008.
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 48 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes redegøre for Anstalten ved Herstedvestersefterlevelse af bekendtgørelse om behandlingen af sager omprøveudskrivning af forvaringsdømte, herunder bestemmel-serne om indhentelse af årlige, speciallægeerklæringer ogskriftlig og mundtlig information til de indsatte med oplys-ning om klagemulighed, navnlig for så vidt angår de seneste20 forvaringsdømte.”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har til brug for besvarelsen afspørgsmålet indhentet udtalelser fra Anstalten ved Herstedvester og kanpå den baggrund oplyse følgende om anstaltens praksis set i forhold tilbekendtgørelsen om behandlingen af sager om prøveudskrivning af for-varingsdømte:Når en forvaringsdømt har været anbragt 3 år i forvaring, påhviler detinstitutionen årligt at overveje, om der skal fremsættes en anmodningover for anklagemyndigheden om at indbringe spørgsmålet om prøveud-skrivning for retten. Institutionen skal rejse spørgsmålet i forbindelsemed fællesmøder med Direktoratet for Kriminalforsorgen, jf. § 2, stk. 1, ibekendtgørelsen om behandlingen af sager om prøveudskrivning af for-varingsdømte.Af § 5 i bekendtgørelsen om behandlingen af sager om prøveudskrivningaf forvaringsdømte fremgår videre, at den forvaringsdømte skal oriente-res om de oplysninger, der vil blive lagt til grund for afgørelsen, og havelejlighed til at udtale sig, inden institutionen træffer afgørelse om, hvor-vidt anklagemyndigheden skal anmodes om at indbringe spørgsmålet omprøveudskrivning for retten.Anstalten ved Herstedvester har i relation til ovennævnte oplyst, at an-stalten efter sidste års fællesmøde i efteråret 2007 har indført den proce-dure, at man vurderer spørgsmålet om fremsættelse af anmodning overfor anklagemyndigheden i forbindelse med forarbejdet til det årlige fæl-lesmøde med Direktoratet for Kriminalforsorgen. Vurderingen fremgår afanstaltens oplæg til brug for fællesmødet. Oplægget sendes til direktora-tet ca. 4 uger før afholdelsen af mødet og indgår i drøftelserne på mødet.
2
Anstalten har videre oplyst, at den forvaringsdømte mundtligt orienteresom anstaltens oplæg til brug for fællesmødet, og den pågældende modta-ger kopi af oplægget og har lejlighed til at komme med bemærkningerhertil.Den forvarede har derudover mulighed for at få en personlig samtale meden repræsentant fra direktoratet forud for fællesmødet, hvor den forvare-de kan fremkomme med eventuelle kommentarer til oplægget og ønskerfor fremtiden.Af § 4 i bekendtgørelsen om behandlingen af sager om prøveudskrivningaf forvaringsdømte fremgår, at der skal indhentes en erklæring fra speci-allæge i psykiatri til brug for institutionens afgørelse om, hvorvidt ankla-gemyndigheden skal anmodes om at indbringe spørgsmålet om prøveud-skrivning for retten.Anstalten har hertil oplyst, at man ikke hidtil har udarbejdet egentligespeciallægeerklæringer i de tilfælde, hvor anstalten har vurderet, at sagenikke skulle indbringes for retten med henblik på prøveudskrivning.Derimod har anstalten – i de tilfælde, hvor den forvarede, bistandsværgeneller andre har rejst spørgsmålet om at få sagen indbragt for retten tilprøvelse – i medfør af straffelovens § 72, stk. 2, snarest muligt sendt sa-gen til anklagemyndigheden med anmodning om, at sagen indbringes forretten. I den forbindelse har anstalten udarbejdet en udtalelse til brug foranklagemyndigheden og retten, hvoraf anstaltens vurdering og indstillingtil spørgsmålet om eventuel prøveudskrivning er fremgået. Til brug fordenne vurdering er der udarbejdet en erklæring fra speciallæge i psykia-tri.Anstalten har beklaget, at man ikke i alle tilfælde har udarbejdet enegentlig erklæring fra speciallæge i psykiatri til brug for afgørelsen om,hvorvidt spørgsmålet om prøveudskrivning bør indbringes for retten. Di-rektoratet kan tilslutte sig dette.Med hensyn til spørgsmålet om mulighederne for at klage til Direktoratetfor Kriminalforsorgen bemærkes, at sagsgangen som nævnt er tilrettelagtsåledes, at direktoratet modtager anstaltens vurderinger om prøveud-skrivning, idet de sendes til direktoratet i forbindelse med oplæggene tilfællesmøder, og den forvaringsdømte får lejlighed til at udtale sig omvurderingen.3
På baggrund af anstaltens oplysninger har Direktoratet for Kriminalfor-sorgen ikke fundet anledning til at undersøge sagerne vedrørende de se-neste 20 forvaringsdømte. Direktoratet har herved navnlig lagt vægt på,at anstalten har erkendt, at man tidligere ikke fuldt ud har efterlevet be-stemmelserne i bekendtgørelsen, at dette er beklaget, og at procedurerneer blevet ændret, således at bestemmelserne i bekendtgørelsen efterleves.
4